Szeged és környéke

2008.06.08. 22:38

Egymilliót érnek az új könyvek

Szeged - Fogynak a könyvek az ünnepi standokról, amióta végre kinyithattak az eső után. Szombatig még állnak a Dugonics téri sátrak. Menők a hagyományos vers- és prózaantológiák, mesék, lányregények. A Délmagyarország és Délvilág kiadójánál Belami és Gregor a sztár.

Dombai Tünde

Kihasználták a betűbarátok a szegedi könyvhét első esőmentes napját. Megtelt a Dugonics tér. Aki előre szemlézte az ajánlatot, már szombaton bevásárolt a könyvesstandoknál. A Líra és Lant könyvesbolt pultján biztos befutóknak a rendes évi antológiák számítottak, a Körkép és a Szép versek. A legmegdöbbentőbb album díját a Spirál című, felnőttek való depressziós képregény szerzőinek osztottuk ki rövid keresgélés után. A tér legkisebb olvasójelöltjét, a négyéves Mezei Dávidot kértük fel, hogy a könyvkereskedőknél megtalálja a legtermetesebb kiadványt. Volt érzéke a pöttöm legénynek, a legnagyobb fotóalbumot szemelte ki, ami egyben a nap legdrágább könyve lett: Dusha Béla Szeged fényei 8990-ért. A legkisebb méretű könyv elfért az ő markában is: egy állatos leporelló 300 forintért.

A Délmagyarország és Délvilág kiadójának standjánál legtöbben Hollósi Zsolt Gregor-kötetét forgatták. Így egyik törzsolvasónk is. – Mióta járatom a Délmagyart? Amikor még 40 forintos könyvutalványt nyertem egy rejtvénnyel – idézte fel Szabó Béláné. – Amúgy minden kiadványuk megvan, a szakács- és az egészségkönyvek. A kedvencem Belami három kötete.

A legfiatalabbak is találtak maguknak olvasnivalót. Fotó: Frank Yvette

A legfiatalabbak is találtak maguknak olvasnivalót.
Fotó: Frank Yvette

Perjés Alina igencsak tanácstalanul nézett szét a Hóbagoly antikvárium asztalán, a barátjába kapaszkodott, de a választásban ő sem segíthetett: – A címét nem tudom, a szerzőjére sem emlékszem. És nem most akarom megvenni – magyarázta rejtélyesen. Egyébként a fiatal lánytól megtudtuk, összesküvés-elméleteket és krimiket vesz kezébe szívesen. A Könyvmoly antikváriumban a lányregények a slágerek idén is, de vittek Kosztolányit, Villont. A legszolidabb, 490-es áron várta vevőjét egy Tóth Árpád-kötet, és az ínyenceket egy 1953-as Majakovszkij-füzet, az alcíme: Útmutató városi és falusi előadóknak.

Az általunk megkérdezett vásárlók közül a legtöbbet, négyezer forintot egy fiatal tanárházaspár költötte. Ha mind a 386 ünnepi kötetet haza akarták volna vinni, ennek 250-szeresét kellett volna rááldozni, egész pontosan 994 ezer 351 forintot.

A Somogyi-könyvtár is kiadó

Saját kiadványait kínálta a városi bibliotéka sátra: könyvtár- és helytörténet, foglalkoztató füzet. A somogyisokat az időjárással kapcsolatos könyvet firtató kérdésünk sem hozta zavarba. Kölcsönbe az is van a Dóm téren – mondták. Legutóbb Flannery Időjárás-csinálók című munkája jelent meg, de akad régebbi is: Az idő a gazda mindenütt vagy a Mondókák az időjárásról című gyűjtemény.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!