Szeged és környéke

2008.06.07. 00:30

Elkápráztatta olvasóinkat a kishegyesi megasztár

Szeged - Mennyekbe repítette tegnap közönségét Rúzsa Magdi Szegeden: lapunk ajándékkoncertjén több mint kétezren táncoltak és énekeltek együtt a kishegyesi megasztárral.

R. Tóth Gábor

Mintha egyszerre lettünk volna az AC/DC és Janis Joplin koncertjén: kisiskolásokat és nyugdíjasokat egyaránt magával ragadott a mezítláb éneklő lány, akiről kiderült: „a levegő mozgatja hangszálait, mégis a lélek szólal meg belőle".

Soha ilyen komolyan nem aggódtunk még az újszegedi sportcsarnok épségéért, mint tegnap este. Rúzsa Magdi ugyanis iszonyatosat zúzott a Délmagyarország és Délvilág születésnapi ajándékkoncertjén. „Lehet hiphop minden reggel, ha rock and roll lesz az éjjel" – énekelte Magdi, s így is lett: a tempótól mozogtak alattunk a székek, nem tudtunk parancsolni lábainknak – a plafont pedig azért kémleltük, ellenáll-e az elementáris erőnek, ami a kishegyesi megasztár torkából tör elő.

Mintha egyszerre lettünk volna az AC/DC és Janis Joplin koncertjén. Még a lépcsőkön is ültek: több mint kétezren voltunk a sportcsarnokban. Az exkluzív, kétórás koncerten eddig sehol sem énekelt dalokat is hallhattunk Magditól.

Az exkluzív, kétórás koncerten eddig sehol sem énekelt dalokat is hallhatott a közönség Magditól. Fotó: Miskolczi Róbert

Az exkluzív, kétórás koncerten eddig sehol sem énekelt dalokat is hallhatott a közönség Magditól. Fotó: Miskolczi Róbert
Sokan nem is bírták ülve, inkább a színpad előtt táncoltak. Így tett az ötéves Böszörményi Tünde is, aki nagy várakozás után végre személyesen is találkozhatott kedvencével. – Olyan, amilyennek elképzeltem – mondta a csillámportól és a jókedvtől ragyogó kislány „a zene tesz boldoggá" feliratú pólójában.

Sokan érezték még ezt hozzá hasonlóan, például a 45 éves Vass Zoltánné és 16 esztendős lánya, Petra: stílszerűen ölelkezve ropták a Guns N' Roses „édes gyermekemére". Ekkor már minden kéz a magasban volt, majd ütemesen össze is csattant.

Mezítlábas rockhercegnő. Minden korosztály egyformán lelkesedett az ördögi angyalért. Fotó: Miskolczi Róbert

Mezítlábas rockhercegnő. Minden korosztály egyformán lelkesedett az ördögi angyalért.
Fotó: Miskolczi Róbert

Hiába énekelte a kishegyesi Ördögi Angyal Joplin után szabadon, hogy „sírj, bébi", ez bizony senkinek eszébe sem jutott. Magdi ugyanis méregzöld, pántos felsőjében, farmerjában, mezítláb olyat művelt a színpadon, amihez hasonlóra kevesen képesek. Azonosultunk is az eleven energiabomba gondolatával, miszerint „a levegő mozgatja hangszálaimat, mégis a lélek szólal meg belőlem". Még döbbenetesebb volt ez az erő, amikor Magdi egy szál gitár kíséretében énekelt, a színpad szélén ülve. Nem kellett akkor a speciális díszlet, a 60 lámpa, a tucatnyi robotlámpa, a világításhidak – csak állt nézői között, az emelvényen, és a sportcsarnok együtt repült vele.

Pláne, amikor jöttek az ismert slágerek: az Aprócska Blues, a Most élsz. „Most vigyázz, hogy jól csináld" – hajlongott egymás mellett két idősebb nő, egymásnak énekelve a figyelmeztető sorokat.

Magdit tortával lepte meg Szabadi István szegedi cukrászmester és fia,

Magdit tortával lepte meg Szabadi István szegedi cukrászmester és fia, a Big Brotherből megismert Popey. Fotó: Miskolczi Róbert 
Aztán már ők sem bírtak magukkal, a kisiskolás, folyamatosan ugráló és táncoló kislányokkal együtt tomboltak a szerb–magyar slágerre, az Ederlezire. He-e-ej – alakult rögtönzött dalárdává a sportcsarnok, nem került az utóbbi évszázadban ilyen közel e két nép egymáshoz, mint a fenti melódia hatására. Magdin a fáradtság legapróbb jelei sem látszottak a kétórás koncert végére, többen azt latolgatták, talán fut még utána 10 kilométert, hogy végre kimerüljön. Mindenesetre a Pokolba vezető autópályán még sokan elkísérték: a Highway to Hell-lel zárta az estét. Senki sem gondolt azonban a bugyrokban gőzölgő üstökre: mennyekbe repítette publikumát Szegeden az Ördögi Angyal.

Eszterházy-torta

– Magdi annyira tiszta ember, láttam rajta, hogy őszinte az öröme – mesélte a szegedi cukrászmester, Szabadi István, Popey édesapja, aki meglepetést készített a kishegyesi megasztárnak: ínycsiklandó Eszterházy-tortával kedveskedett neki. Az édességet ráadásul Magdiról készült képekkel díszítette. A finomságból nem is sok élte túl a koncert utáni VIP-partit.

A kishegyesi megasztár autogramot oszt ifjú rajongóinak. Fotó: Miskolczi Róbert

A kishegyesi megasztár autogramot oszt ifjú rajongóinak.
Fotó: Miskolczi Róbert

A koncertről mondták

Antal Éva szegedi recepciós: – Rúzsa Magdi az egyetlen énekes Magyarországon, akit ha bárhol, bármikor meghallok énekelni, végigfut a hideg az egész testemen. Úgy gondoltam, ha már Szegeden ad koncertet, eljövök az édesanyámmal. Most először látom élőben, hihetetlen élmény. Remélem, az Ederlezit is elénekli, az a kedvencem. Sajnos még nincs CD-m, de hamarosan beszerzek egyet, valószínűleg a koncert is ösztönözni fog ebben.

Lekeny Janka 12 éves szegedi általános iskolás: – A bátyámmal érkeztem a koncertre, mindketten nagyon szeretjük Magdit, mert nem olyan, mint a tipikus sztárok, nem mutat rossz példát a fiataloknak. Az unokatestvéremmel gyakran énekeljük a Vigyázz a madárra című számát, szinte kívülről fújjuk, ez a kedvencünk. Két CD-nk is van Rúzsa Magditól: a megasztáros válogatás és az Ördögi Angyal.

Lippai Pál Szeged első szabadon választott polgármestere, a város díszpolgára: – A Megasztárig nem is tudtunk róla, hogy létezik egy ilyen csiszolatlan gyémánt, mint Rúzsa Magdi. Janis Joplin-rajongó vagyok, és mikor hallottam énekelni Magdit, rögtön vele azonosítottam. A hangfekvése és a szenvedélyessége a rég elhunyt művészre emlékeztet. Amikor hallgatom, erőteljes hangja átjárja a lakásom minden apró zegzugát. Fantasztikus!

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!