Szeged és környéke

2008.06.10. 00:24

Elöntötte a víz Mórahalmot

Mórahalom - Mindössze fél óra alatt hatalmas mennyiségű, 50 milliméter eső esett le vasárnap késő este Mórahalomra. Szeged-Baktón eközben tornádót láttak. Csütörtöktől újra esik majd.

Kiss Gábor Gergely

A víz több ház udvarába és pincéjébe is beömlött – ekkora felhőszakadást még a környék idősebb lakói sem láttak életükben. A rendőröknek több órára az 55-ös főutat is le kellett zárniuk. A mórahalmi Egyenlőség utca idősebb lakói sem emlékeztek még akkora felhőszakadásra, mint amilyen vasárnap este zúdult a városra.

– A házunkba pillanatok alatt behömpölygött a víz, a térdünkig ért. Az egész udvar víz alá került, miközben a hátsó részen felállított szalmabálákból a szálakat az eső az udvar első felébe úsztatta ki – mondta fáradtan Csóré Illésné. Az asszony családjával együtt nem sokat tudott aludni hétfőre virradóra: a víznek seprűvel állták útját konyhájuk előtt, valamint az ólban levő malacokért is aggódtak.

Az óvodában még tegnap is tavakba gyűlt az esővíz. Fotó: Karnok Csaba

Az óvodában még tegnap is tavakba gyűlt az esővíz.
Fotó: Karnok Csaba

A városra az adatok szerint vasárnap este fél 8 és 8 között 50 milliméter csapadék hullott. A csatornák nem bírtak a hatalmas mennyiségű víztömeggel, és utat törtek maguknak a házak pincéje és udvara felé. Csóréék pincéje is víz alá került: még tegnap délben is jó pár centi esővizet találtunk benne.

Hogy a helyzet milyen komoly volt, arra bizonyíték, hogy vasárnap este fél 11 és hajnali 2 óra között az addigra Mórahalomra érő szegedi tűzoltóknak a rendőrség segítségét is igénybe kellett venniük. Mivel a tűzoltóknak az 55-ös főút egyik oldaláról a másikra kellett átszivattyúzniuk a vizet, tömlőiket az úton keresztül kellett vezetniük. Hogy a városon átmenő forgalom ne zavarja munkájukat, a fenti időszakban a rendőrök a körforgalmaknál Zákányszék és Röszke, illetve Ruzsa felé irányították a járműveket.

Csóré Illésné pincéjébe is beömlött a víz. Fotó: Karnok Csaba

Csóré Illésné pincéjébe is beömlött a víz.
Fotó: Karnok Csaba

Hiába volt azonban a gyors beavatkozás: a csapadékvíz több helyen a szennyvízzel keveredett. A polgármesteri hivatal kabinetfőnökének, Balog Lászlónak gyorsan kellett cselekednie: a térségi vízmű gépei már tegnap fertőtlenítették a szennyezett helyszíneket, valamint a visszamaradt esőlét is több helyen kiszivattyúzták. Esővíz állt a helyi óvodában is: a kristálytiszta színű alkalmi tavak felszínén néhány odadobott gumilabda pihent. A nevelők a gyerekeket természetesen nem engedték a víz áztatta területekre.

Hét végére megint lehűlés

Az előrejelzések szerint csütörtökig csapadék nélküli, napsütéses időnk lesz. A hét második felétől azonban lehűlés jön: a hőmérséklet négy-öt fokkal csökken. Esőkre is újból lehet számítani, de ennek mennyisége jóval szerényebb lesz a hétvéginél.

Miközben Mórahalom a zuhéval viaskodott, Szeged-Baktón többen is tornádót véltek látni és érezni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bajai úti mérőhelye szerint azonban maximum csak felhőtölcsért láthattak a környékbeliek. Megtudtuk: tornádóról akkor beszélhetünk, ha a tölcsér alja leér a földre, felszippant tárgyakat, és károkat okoz. Minden más csak felhőtölcsér.

A nagyvárosok megúszták

Szegeden hétfőre virradóra a meteorológiai állomás adatai szerint 13,3 milliméter eső esett. Sem itt, sem pedig Makón, Hódmezővásárhelyen és Szentesen nem kellett kivonulniuk szivattyúzni a tűzoltónak.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!