Szeged és környéke

2008.06.18. 21:42

Etetés közben esett vízbe az újszentiváni hableány

Újszentiván - Horgászverseny közben vízbe esett, és majdnem megfulladt egy újszentiváni kislány. A hétéves Rékát egy közelben álló szülő mentette ki, aki mobilostul, cigivel a szájában ugrott a vízbe. A kislány ezek után második lett a versenyen.

Munkatársunktól

Kis hableánynak, illetve vízitündérnek becézik Újszentivánon a hétéves Tóth Rékát május vége óta. Akkor mentették ki a kislányt a házukhoz közeli halastóból – a tógazda a falu információs lapjában most köszönte meg az életmentést. Réka a faluban ötödször megrendezett, családi nappal egybekötött gyermekhorgászversenyen esett bele az egyhektáros, két és fél-, háromméteres mélységű Bányai-tóba.

– Éppen a gyerekek horgait csaliztam föl, amikor hallottam egy csobbanást, de nem igazán foglalkoztam vele. Mire odanéztem, annyit láttam csak, hogy egy hosszú hajkorona lebeg a víz tetején, és lassan süllyedni kezd. Úgy tűnt, aki beleesett a vízbe, egyáltalán nem tud úszni. Nem gondolkodtam, ugrottam, úgy, ahogy voltam – mondta a tóparton ottjártunkkor az életmentő, Bócsa Tibor, aki saját és szomszédai gyerekeivel érkezett a horgászatra. Réka édesapja, Tóth Zoltán ezalatt éppen a résztvevőknek főzött halászlét. Nem is sejtette, milyen nagy bajba került kislánya.

Bócsa tibor megmutatja, hol esett a vízbe Réka. Fotó: Karnok Csaba

Bócsa tibor megmutatja, hol esett a vízbe Réka.
Fotó: Karnok Csaba

A horgászversenyre 37 gyerek nevezett be, és mindenkit elkísért legalább az egyik szülője. A tógazda felesége, Bányai Istvánné szerint legkevesebb százan voltak aznap. A helyeket sorsolással döntötték el, Rékának pedig éppen a tó legmélyebb része melletti placc jutott. Hogy eredményesebb legyen a pecázás, Réka elkezdte beetetni a halakat. Nagy lendülettel szórta be a csalétket, így pottyant a háromméteres vízbe – állítják szemtanúk. Bócsa Tibor ruhástul, mobiltelefonostul sietett a kislány segítségére, sőt amikor fölbukkant végül a vízből, állítólag még egy cigi is kilógott a szájából. Amikor ott jártunk, szerényen csak annyit jegyzett meg, szerinte ezt más is megtette volna, ha egy gyerek beleesik a vízbe.

Réka kezdetben kapálózott, küzdött a víz és a gravitáció ellen, de elmerült. Nem kellett viszont újraéleszteni, amikor partra vitték: magától felköhögte a lenyelt, leszippantott vizet. A tógazda, felesége és Bócsa szerint a kislány voltaképp föl sem fogta, hogy életveszélyben volt. A baleset után hazaszaladt ugyan, de csak átöltötözni – utána igyekezett vissza pecázni. Korosztályában második is lett, miután sikerült halat fognia. Apja – aki azóta is nagyon hálás Bócsa Tibor segítségéért – azt mondja, Réka most is ugyanúgy szereti a vizet és a horgászatot, mint korábban. A bájos kislány ottjártunkkor mindenesetre megszeppent, odabújt nővéréhez, nem beszélt, a vízparton pedig el is pityeredett. Tóth Zoltán szerint a kisdiák szégyelli, hogy beleesett a tóba és ki kellett menteni.

– Én nem láttam, mi történt, mert éppen anyával vettünk vattacukrot, de büszke vagyok apára – értékelte határozottan apja tettét a vízparton az ötéves Bóka Kristóf, az életmentő legkisebb fia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!