Szeged és környéke

2008.06.26. 22:39

Hat éve még szobafestő volt Cselóczki Tamás tenorista

Szeged - Nem mindennapi karrier Cselóczki Tamás tenoristáé, aki hat éve még szobafestőként kereste a kenyerét. A Honvéd férfikarból indult a pályafutása, színházi sikerei után a jövő héten már Kalaf szerepét énekli a Dóm téri Turandotban.

[namelink name="Cselóczki Tamás"] eredetileg esztergályosnak készült, majd átnyergelt a víz-, gáz- és központifűtés-szerelésre, végül a szobafestést is kitanulta. Nevetve meséli: mivel asztalos és villanyszerelő is akad a családban, csak kőművest kell hívni, és egy komplett házat meg tudnak csinálni. Tizenhat évig trombitált, Tomsics Rudolfnál tanult, a kottát ismerte, ezért barátja biztatására hat évvel ezelőtt jelentkezett a Honvéd Művészegyüttes Férfikarába, amikor meghallgatást hirdettek. Bár egy bariton számot, Bagó dalát énekelte a János vitézből, tizennégy pályázó közül egyedül őt vették fel tenoristának. Négy évvel ezelőtt Beethoven IX. szimfóniájában lépett fel először szólistaként, majd a Zempléni Fesztiválon Remendadóként beállt a Carmenbe. Rögtön szerződtették is abba a miskolci Carmen-produkcióba, amit Selmeczi György rendezett.
A Szegedi Nemzeti Színházban mint Manrico debütált, majd a Budapesti Operettszínház szerződtette. Kalaf szerepe mérföldkő a pályáján: ebben mutatkozik be először a Dóm téren.

Cselóczki Tamás először énekel a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea

Cselóczki Tamás először énekel a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea
– Kellemes meglepetés volt az első próba, mert még sohasem énekeltem ekkora színpadon és ilyen hatalmas nézőtér előtt. Bevallom, volt bennem némi szorongás azzal kapcsolatban: hogyan tudok majd a hangommal bánni. Amikor először bekapcsolták a mikroportos hangosítást, megijedtem a saját hangomtól. Sohasem énekeltem még erősítéssel, ezt is meg kell tanulnom. Nagyon tetszik a jelmezem és a maszkom, jól kifejezi Kalaf habitusát. Mondtam is viccelődve: elég megjelennem benne, már énekelnem sem kell – mondja Cselóczki Tamás, aki szerint a magyar nyelv nem tudja tökéletesen pontosan visszaadni az eredeti olasz szöveget, ezért énektechnikai szempontból nehezebb feladat magyarul előadni Puccini operáját.

– A közönség is jobban ismeri olaszul a nagy slágert, a Nessun dormát, de azért bízom benne, nem éneklem majd olyan rosszul, hogy ne ismerjenek rá. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos fesztiválon lehetőséget kapok a bemutatkozásra, sokat köszönhetek a rendezőnknek, Kesselyák Gergelynek és Selmeczi György karmesternek. Az éjfélig tartó próbák második felét kicsit nehezebben viselem, mert kora reggel ébredek, nem tudom a biológiai órámat átállítani. Ezért igyekszem a délelőtti és az esti próba között kicsit pihenni, bár ebben a melegben még aludni sem lehet egy jót – véli Kalaf megszemélyesítője.

Hobbifotós a tenorista

– Hobbiszinten már egy évtizede fotózok, szeretem megörökíteni a környezetemet. Végre egy komolyabb gépet is tudtam vásárolni. Otthon, Nagykőrösön, a Cifrakertbe szeretek kijárni a gyerekekkel játszani, sétálni, ott is sokat fényképezek. Gyönyörű feleségem van, a kislányunk két-, a kisfiunk hároméves, és a tizenhat éves nagylányom is büszke rám. Szeretnének eljönni már a próbákra is – árulja el Cselóczki Tamás, aki Pavarottival, Domingóval, Di Stefanóval és Franco Corellivel is sokszor meghallgatta Kalaf szerepét, amikor tanulta.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!