Szeged és környéke

2008.06.15. 21:59

Idén is sikeres volt a szatymazi repülőnap

Szatymaz - 430 kilométeres óránkénti sebességgel, fejjel lefelé zuhanó műrepülő-világbajnok, lökhajtásos repülőgépmodell, vörös sólymok a légtérben – nem unatkozott az a több mint ezer érdeklődő, aki vasárnap kíváncsi volt a II. szatymazi repülőnapra.

R. Tóth Gábor

– Vörös sólymok a légtérben a Fehér-tó felől – figyelmeztetett a hangosbeszélő tegnap reggel a szatymazi repülőtéren, és már fel is tűnt a látóhatárban az öt, kötelékben közeledő gép. Másodszor rendeztek repülőnapot Szatymazon, és a tavalyi óriási sikert idén is megismételték: több mint ezren voltak kíváncsiak a lenyűgöző bemutatókra.

Mikor a sólymok közelebb értek, kiderült, csak az orruk vörös. Egyébként is, inkább vadludakra emlékeztettek: V alakban jöttek. Köröztek a zivatarfelhők panorámájában. Egy hete szombaton nem lehetett megtartani a rendezvényt, most azonban szerencsére – bár csak késő délután sütött ki a nap – nem esett az eső.

– Óriási dolog, hogy nem kell Kecskemétig utazni egy ilyen látványosságért – fogalmazott a szegedi Ábrahám Péter, karján egyéves kisfiával, Bencével, akinek a keze folyamatosan az égre mutatott. – Megőrül a repülőkért – indokolt apukája.

Besenyei Péter néhány méterre a szatymazi reptér fölött. A jól begyakorolt mozdulatokon kívül minden bemutatón improvizál. Fotó: Segesvári Csaba


Nem ő volt így egyedül: sokan kisszéken ülve, pokrócon fekve bámészkodták végig a napot. A rengeteg babakocsi is jelezte: remek családi program ez.

A 11 éves sándorfalvi Papdi Zsolt ki is nézett magának egy repülő Mosquito mikrohelikoptert 11 ezer 500 forintért. Édesapja inkább azt javasolta, figyelje Leonardo da Vinci megvalósult álmát: a sárkányrepülőket. A forráskúti különítmény ugyanis szintén izgalmas bemutatót tartott, csakúgy, mint a vitorlázórepülők, amelyek vizet permeteztek a levegőbe. Ejtőernyősök is tartottak bemutatót, sőt a tandemugrást bárki kipróbálhatta 28 ezer forintért: 2500 méteren léphetett ki a gépből, és ezerméteres szabadesés után nyílt az ejtőernyő.

Az állandó felfelé nézéstől merev nyakkal figyeltük az AN–2-esek kötelékét: ketten egymás felé repültek, ám egy harmadik gép még ekkor haladt el közöttük. Meghökkentünk egy 6 méter 80 centi fesztávú, 30 kilogrammos repülőgépmodell láttán is: mint kiderült, lökhajtásos, tetején ott volt a turbinahajtómű. – 200 kilométer per órával száguld – tudtuk meg tervezőjétől, a kiskunfélegyházi Horváth Jánostól. Süvített is piszkosul a masina: fél liter kerozint eszik percenként.

A világ egyik legnagyobb, 27 méteres fesztávolságú vitorlázórepülőjét is megcsodálhatta a közönség. Fotó: Segesvári Csaba


Háromnegyed ötkor egyre erősödő zúgás jelezte: Zivko Edge 540-es gépén megérkezett Besenyei Péter műrepülő-világbajnok. – Mindjárt leesik! Jól bekavarodott ott fenn – aggódott egy fiatalember, majd kiáltott egyet: „feküdj!" – s már húzta is le barátnője fejét. Besenyei ugyanis alig néhány méterrel repült el a kifutópálya felett. – Szerintem már hányt – vélekedett egy dugóhúzó-manőver közben egy másik néző, aki valószínűsítette: Barkas-motor lehet a gépben, az füstöl ennyire. Ekkor Besenyei szinte féloldalt repült, de negyedórás bemutatójában párszor fejjel lefelé is elhúzott előttünk. S integetett. Volt, hogy orral lefelé, szédületes sebességgel száguldott – mint később megtudtuk, 430 kilométeres óránkénti sebességgel.

Mindig improvizál

– Reggel Csehországban, délután Dunakeszin repültem, majd Jakabszállásról jöttem ide. Ma még nem volt időm enni – ismertette napirendjét leszállás után Besenyei Péter, aki azt is elárulta: csomó saját eleme van, de minden bemutatón improvizál is. – Mindig a pillanat dönti el, mit teszek, mint egy dzsessz-zenésznél – mondta a műrepülő-világbajnok, aki áprilistól novemberig szinte mindennap repül, ám télen van olyan hónap, hogy nem is ül gépbe.

Címkék#Szatymaz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!