Szeged és környéke

2008.06.27. 00:04

Időskorúak szociális lakosztályai - várni kell

Szeged - Több hónapot is várnia kell annak, aki szeretne bejutni Szeged valamelyik szociális intézményébe. Szakértőkből álló bizottság dönt arról, ki kerülhet a várólistákra.

Kancsár Tímea

Az időseknek nem könnyű bekerülniük egy szociális otthonba: hónapokat kell várni, hosszú a várólista. Csongrád megyében körülbelül kétezren laknak „nyugdíjasházakban", és nagyjából ugyanennyien várakoznak. Január óta az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) dönt arról, ki kerülhet be a bentlakásos intézményekbe. Szigorú a bírálati rendszer: ha a jelentkező szociális körülményei, egészségi állapota nem teszi indokolttá, nem vehetik fel.

– Senkinek sem szeretnék a terhére lenni – mondta a hetvenkét éves Antalik József. A szegedi férfi elvált feleségétől, eladták közös lakásukat. Egy ideig élettársánál élt, de annak a kapcsolatnak is vége szakadt, el kellett költöznie. Három évvel ezelőtt húga nappalijában rendezkedett be, de ott nem szeretne tovább zavarni.

Várakozók

Szegeden a Kálvária sugárút hagyományos, központi szociális otthon 150 férőhelyes, az Alsó kikötő sori részlegben 50 hely biztosított. A két intézményben további 62 idős ember szeretne élni. Az emelt szintű intézménybe 100 férőhely van, 20 személy szeretne bejutni. Az Acél utcai idősek otthonában pedig 160 személyt tudnak fogadni, de jelenleg 52 nyugdíjas várakozik.

– Márciusban feliratkoztam a szegedi Kálvária sugárúti emelt szintű idősek otthonának várólistájára. Kint járt nálunk az intézmény egyik munkatársa, elbeszélgettünk, megnézte, hol élek. Számos dokumentumot kértek tőlem, már csak az egészségügyi vizsgálatok eredményét várom – magyarázta József.

– Az igazgató májusban is biztatott: ha minden jól megy, rövid időn belül beköltözhetek. Akkor a szobámat is megmutatta. Kiderült: ezentúl egy nálam 12 évvel idősebb férfival lakom együtt. A hárommillió forint, ami a lakásunk árából megmaradt, csak ilyen, kétágyas lakosztályra elég, de nem bánom – jelentette ki Antalik József, aki három hónap várakozás után a napokban költözhetett az idősek otthonába.

– A jelentkezőket nyilvántartásba és előgondozásba vesszük: munkatársaink házhoz mennek, és megnézik a kérelmező szociális és egészségügyi körülményeit, majd felterjesztjük az igényt az ORSZI-hoz. Szakértői bizottságuk tőlünk függetlenül alakít ki szakvéleményt a gondozási szükségletről – magyarázta Zsótér Antal. A szegedi egyesített szociális intézmény igazgatója elmondta: szerinte az új szabályozás nem akadályozza, inkább gördülékenyebbé teszi a felvételt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!