Szeged és környéke

2008.06.22. 20:52

Kevés a nyolcvan forint egy liter tejért

Szeged - A termelők elégedetlenek a tej felvásárlási árával, mivel az év eleje óta egyre kevesebbet kapnak érte. Míg januárban még 101 forintot, most csak 80-at fizetnek a felvásárlók egy literért. A hullámzó árak okozta nehéz helyzetet csak a nagy tehenészetek tudják átvészelni.

Fekete Klára

Most, 2008 júniusában azért a tejért, amiért a fogyasztó 220-230 forintot fizet literenként a boltban, a termelő 80 forintot se kap – írta szerkesztőségünknek egy elkeseredett, kisebb tehenészetet fenntartó vállalkozó még a hónap elején. Azóta sem javult a helyzet, ezért a magyar tejtermelők – felbuzdulva német kollégáik sikerén – áruházak előtti demonstrációkra készülnek. Attól tartanak ugyanis, hogy tovább csökkenhet a felvásárlási ár, ha a multik olcsó import tejet hoznak be az országba.

Kovács László, a Tej Terméktanács elnöke sajtótájékoztatón kifejtette: itthon újra megjelent az olcsó import, és attól tartanak, hogy még lejjebb szorítja a belföldi beszállítói árat. A terméktanács ezért tárgyalásokat kezdeményezett a kereskedelmi láncok képviselőivel. Akkor demonstrálnak csak, ha ezek kedvezőtlenül zárulnak, s azt is kijelentette, tejet nem öntenek ki.

Most van tej bőven, mégis szűken mérik. Illusztráció: Schmidt Andrea

Most van tej bőven, mégis szűken mérik.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Megkérdeztük Csongrád megye legnagyobb tejtermelő gazdasága, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatói megbízottját, Halász Tamást, hogy vészelik át a helyzetet. A vezető azt mondta, a nagyok túlélik, de a kisebb gazdaságok komoly nehézségekkel küzdenek. Mellesleg kevés cégnek van akkora tehenészete Magyarországon, mint a vásárhelyi székhelyű Hód-Mezőgazdának, amely 1530 tehénnel napi 35-40 ezer liter tejet állít elő.

Átlag alatti fogyasztás

Magyarországon 22 százalékkal csökkent a tej és tejtermékek fogyasztása az elmúlt hét évben. Jelenleg az egy főre jutó éves tejfogyasztás 160 liter, amely elmarad az európai átlagtól és az élettanilag kívánatos mértéktől. Az alacsony átlagot a fogyasztói ár drasztikus emelkedése is indokolhatja.

Halász Tamás – egészében érzékeltetve a folyamatot – elmondta, tavaly augusztusig 64 forint volt az átlagos felvásárlási ár literenként, utána azonban emelkedésnek indultak az árak. A hegymenet idén januárig eltartott, amikor is a felvásárlók már 101 forintot fizettek egy liter tejért. Majd jött az év első fele, amikor is a tehenek a legtöbb tejet adják egészen a kánikula beköszöntéig – nemcsak nálunk, hanem egész Európában. A túltermelés a felvásárlási árak csökkenéséhez vezetett.

Noha 80 forintnál megállt a csökkenés, és ez az összeg még mindig több, mint a tavalyi 64 forintos literenkénti ár, a termelés veszteségessé vált. Miért is? Azért – fejtette ki Halász Tamás –, mert a takarmányárak tavaly óta 40-50 százalékkal nőttek, tehát legalább 10-15 forinttal kellene drágábban eladni a tejet, hogy a termelők a tavalyi eredményüket érjék el.

A ciklikusságot a kisebb gazdaságok nehezebben viselik, ezért félnek sokan attól, hogy tönkremehetnek. Gyógyír lehet a sebekre, hogy nyáron a kevesebb tejre nagyobb érdeklődés várható azon kereskedőktől, akik például fagylaltalapanyagnak szánják.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!