Szeged és környéke

2008.06.13. 22:08

Kis szegedi koktélmustra bárról bárra

Szeged - A pezsgővel felturbózott Mojitó brutál: hűsítő, a „falnak hajító": pezsdítő – bárról bárra jártunk Szegeden, és extra koktélokra vadásztunk. Mi tagadás, jó hangulatban távoztunk mustránk utolsó helyszínéről.

Kancsár Tímea

Biztosan tudtuk, csak jókedvűen végződhet egy koktélkóstolással töltött nap. Találomra betértünk egy-egy szegedi bárba, és extra, különleges koktélokra vadásztunk. A mustrára ketten indultunk, de akadt olyan hely, ahol négy-öt bámészkodó is „belenyalakodott" a nekünk készített nedűbe – az ő kritikájukat is elfogadtuk. Az extra italok mellé kiválasztottunk egyet – Sex on the beach –, melyet minden valamirevaló bárban megrendelhetünk. Kíváncsiak voltunk, ki hogy veszi elkészítésének akadályait.

Ha egy italban friss mentalevél, lime, cukorszirup, Bacardi és sok-sok jég van, az rossz nem lehet.

Mojito brutál, a bizsergető

A szegedi Memphis Caféban elkészített koktél azonban nem szimplán a hagyományos összetevőket tartalmazza: szóda helyett pezsgővel dúsítják. Hölgyeim, nyugodtan fogyasszák a különleges rumos koktélt ebben a formában is, íze szinte a megtévesztésig hasonlít a koktél alapváltozatához. „Csak óvatosan!" – figyelmeztetett Miklós Attila, a bár mixere. Az egyébként nőknek kevert nyári frissítő nevének jelzője egyáltalán nem megtévesztő: itatja magát, a bizsergető menta értágító hatású: gyorsan „üt".

Balázs Géza lángoló-szikrázó italából egy elég annak, aki állva akar maradni. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)


Al Mondejo – csak férfiaknak

A mandula de jó! – becézhetjük magyarul is a spanyol nevű long drinket. A „hosszú" frissítőt Erlauer Balázs, a Liget Fürdő koktélbárjának egyetemista mixere egyszer egy férfi vendégének keverte, aki bizonytalankodott: édeset és savanyút is ízlelni vágyott. Az egyszerű ital olyan sikert aratott, hogy a mohó kuncsaft egymás után négy kört kért belőle. Balázs később mixerversenyre is elvitte az új receptet. Némelyeket kiábrándíthat, hogy a fürdőben csak műanyag pohárban fogyaszthatja. De a bárterasz napozóágyainak kényelme és a türkiz vízzel teli medencék látványa kárpótol az eldobható pohárért. A mandulalikőr, a rum, a gránátalmaszirup és a rostos
lime üdítő egyvelegének selymes íze megtévesztheti az ínyenceket is, markáns alkoholtartalma miatt a negyedik kör elszopogatása után a kisebb tűrőképességű nők „fejre állhatnak" – a koktélt eredetileg férfiaknak szánták. Dobó Krisztina minden kétséget kizáróan nő, 25 éves, mégis üdítőnek találta.

Dobó Krisztina szerint: a mandula de jó! Fotó: Miskolczi Róbert


Dupla csavaros falnak hajító

Nem a fehér homokos tengerparton pálmafák alatt napozgató „kispályás" italozóknak készült – valódi buli ital. A lángoló koktél elfogyasztása önmagában veszélyeket rejt: miután megittuk, egy pillanatra elvesztettük éles látásunkat, torkunk lángolt – majdnem falnak mentünk, amikor felhörpintettük a Casablanca Kávézóban az eperszirupból, narancslikőrökből, őszibaracklikőrből és erős fehér rumból kevert italt. Miközben égett, fahéjat szórtak a tetejére, ettől szikrázott. Bevállaltuk, pedig Balázs Géza, a bár mixere figyelmeztetett: nem nyári frissítő. Az aprólékos precizitással elkészített, piros, kék színekben rétegelt és elegánsan „becsomagolt" koktél megtette hatását: ha még egyet ittunk volna, ezeket a mondatokat önök sosem olvasták volna.

Sex on the beach

A Memphis Caféban, a Liget Fürdő Koktélbár teraszán és a Casablanca Kávézóban is mustra alá vettük a Sex on the beach elnevezésű koktél elkészítésének technikáját. Egyedül a Casablanca Kávézóban kaptuk a nagykódexben leírtak szerint, nagy, tulipános pohárban. A Memphis Caféban a narancslevet vodkával és jéggel összekeverték, és ezt ráöntötték a már megsékelt áfonyalé, áfonyaszirup és baracklikőr elegyére. A Casablancában az áfonyalé helyett feketeribizlit, a narancslé helyett pedig ananászlevet használtak, így a koktél kicsit édeskésebb lett. A Liget Fürdő Koktélbárjában is feketeribizlivel operáltak. A koktél nevének hallatán mindenki egy dologra asszociál. Ez az ital a sunset, azaz a „napnyugta" koktélok csoportjába tartozik. Mikor a szívószállal belekortyolunk, az alsó sárga szín, a narancs vagy ananászlé összekeveredik a fölötte lévő bordó színű itallal: ez az éjszaka, a buli és a szex eljövetelét sugallja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!