Szeged és környéke

2008.06.17. 22:56

Kuka helyett a netre kerülnek a tablók

Szeged - Szinte minden nagy múltú középiskolában gondot jelent a végzősök tablóinak elhelyezése – van, ahol ezért kidobják egy részüket. Szegeden inkább digitalizálják a meglévő tablókat, így ha le is kerülnek a falakról, akkor sem vesznek el.

Tombácz Róbert

Bár az iskolák nyáron kiürülnek, diákok ilyenkor is maradnak a falak között, pontosabban a falakon. Egykori végzősök portréi néznek ránk az osztálytablókról – legalábbis azokban az iskolákban, ahol elférnek. Az egyik nagykanizsai középiskolában nemrég jó néhányat ki kellett dobni, mert a falak beteltek, a tároláshoz pedig nem volt szabad osztályterem.

– Dugig vagyunk mi is, tele vannak a folyosók és az osztálytermek tablókkal. Ráadásul nekünk arra sincs pénzünk, hogy legalább az ötvenévesnél idősebbeket felújíttassuk, mint a nagykanizsaiak. Most is van vagy huszonöt, túl rossz állapotú tabló, amit nem a falakon, hanem egy „tárolóban" tartunk – beszélt az évszázados oktatás hagyatékának sajátos gondjáról Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós gimnázium igazgatója. Az iskolai helyhiány szülte az ötletet: digitalizálják a tablókat, és tegyék föl azokat az iskola weboldalára. Mivel erre nem volt külön forrás, az egyik tanár, Drevenka István szabadidejében, 1998 óta dolgozott a feladaton: mára a negyvenes évek végétől szinte minden tabló megtalálható a honlapon. Ha a falról le is kerülnének, a digitális forma eredeti minőségben megőrzi a hatvan évvel ezelőtti tablókat.

Dobi János, a Ságvári-gimnázium igazgatója egy 1958-as tablóval. Az öregdiákok az elsők között végeztek az intézményben. Fotó: Karnok Csaba

Dobi János, a Ságvári-gimnázium igazgatója egy 1958-as tablóval. Az öregdiákok
az elsők között végeztek az intézményben. Fotó: Karnok Csaba

A több mint százéves Tömörkény István gimnáziumban is megtölti a folyosók és osztálytermek falát a rengeteg tabló – bár a felújítás miatt átmenetileg az alagsorba költöztették őket –, ezért itt is hozzáláttak a digitalizáláshoz. Eddig a 2000 és 2006 közti időszakot dolgozták föl, a korábbi évek végzősei egyelőre csak nevükkel szerepelnek a honlapon. – A helyhiány miatt nem dobunk ki tablót – jelentette ki Kühn János igazgató, aki szerint a bemutatásra alkalmas tablók egy éven belül felkerülnek a gimnáziumi honlapra. Hogy ez az iskola egykori végzős osztályainak milyen arányát foglalja magában, azt nem tudja. Az 1970-es árvíz idején sok tabló megrongálódott, mert a pincében tárolták őket, ahová betört a víz. 1980-tól viszont szinte minden tabló megvan.

– Mi még „csak" ötvenévesek vagyunk, így csak a folyosók teltek meg. Az osztálytermekben még sokáig lenne elég hely a tablóknak – magyarázta Dobi János, a Ságvári Endre gimnázium igazgatója. Ha viszont úgy döntenek, hogy az osztálytermek falát mégsem használják erre, az őrzött raktározást választanák – vagy „évfolyamtablókkal" spórolnának helyet. Ez azt jelenti, hogy az egy évfolyamban végzett, de különböző osztályokba járók tablóit egy fotón „egyesítenék". Elvi akadálya a tablók digitalizálásának sincs – mondta az igazgató, aki szerint most még megvan az iskolában végzettek tablóinak nyolcvan százaléka.

Gimis őskövületek

Az eredeti tabló ugyan már elveszett, de fotón még megvan a Radnóti – azaz a Szegedi Állami Főgimnázium – legrégebbi, 1910-es tablója. A patinás iskola legrégebbi, eredeti formában is fennmaradt tablója 1924-ből származik, de erről hiányzik két fotó. Az első hiánytalan tabló az 1925-ös osztály tagjait és tanárait örökíti meg.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!