Szeged és környéke

2008.06.20. 21:18

Kutyát lehet repülőre vinni, parfümöt nem

Szeged - Ha a repülő utasai előre bejelentik, és rendelkeznek a megfelelő okmányokkal, <br>a házi kedvencet felvihetik a fedélzetre, de például a hölgyek sminkkészletét alaposan szortírozni kell.

Kancsár Tímea

– A tapasztalatlanabb jegyvásárlókat mindig figyelmeztetnünk kell, nehogy kellemetlen meglepetés érje őket a reptéren. Általában nem is gondolják, hogy mi mindent nem lehet felvinni a repülőre a kézi poggyászban – magyarázta [namelink name="Bronner-Dudás Ágnes"], az IBUSZ szegedi irodaigazgatója.

Kutyát, macskát lehet – az utastérben összesen csak két négylábú tartózkodhat, ezért előre be kell jelenteni a gazdájukkal utazó házi kedvenceket, és még a fajtájukat is pontosan meg kell határozni. Az állat és a ketrec együttes súlya nem haladhatja meg a tíz kilót. Az Unió szabályai szerint állatútlevéllel is kell rendelkezniük a cicáknak, kutyáknak – tudtuk meg a szegedi utazási iroda igazgatójától, aki azt is elmondta, a szállításhoz minden esetben kétnyelvű állatorvosi igazolás szükséges, amelyek közül az egyiket angol nyelven kell kiállítatnia a gazdinak. Ha nem fontos, hogy a kedvenc testközelben legyen az úton, csomagként is fel lehet adni.

A kedvenc előtt szabad az út. Fotó: DM/DV

A kedvenc előtt szabad az út. Fotó: DM/DV
„A kézi poggyászba tilos védekező, illetve támadó fegyverként használható vagy annak látszó közönséges tárgyat, például: borotvapengét, hegyes ollót, kést vinni" – a repülőtársaságok alapvető szabályát szinte mindenki ismeri, de az már nem olyan nyilvánvaló, hogy folyékony halmazállapotú anyagot sem lehet felvinni a gépre. A parfüm, a krémpúder, a szempillaspirál, a sampon és a kontaktlencsét tisztító folyadék is ebbe a kategóriába tartozik. Sőt csak olyan félliteres ásványvizet vihet magával az utazó, melyet az ellenőrzés után a vámmentes övezetben található shopokban vásárolt. Az itt beszerzett csokoládé, alkohol szabadon fogyasztható a fedélzeten. – A fokozott szigornak az az oka, hogy még az ilyen kis űrtartalmú eszközökben is tárolható veszélyes, akár robbantásra alkalmas folyadék – magyarázta Bronner-Dudás Ágnes.

A feladott poggyászban nem lehet például készpénz, értékpapír, bank- és hitelkártya, ékszer, nemesfém, videokamera, mobiltelefon, kulcs, dioptriás szemüveg. Azt is megtudtuk, érdemes minél hamarabb kiérni a reptérre, hiszen mióta Magyarország is a schengeni övezet tagja, két különböző helyszínen zajlik a beszállókártya kiadása és az átvilágítás.

Hogyan utazhatunk kisgyermekkel?

Az állapotos nőket nagyon szigorú szabályokhoz kötik: a 28. hét után, csak két hétnél nem régebbi orvosi igazolással szállhatnak repülőre az anyukák. Ezen az okmányon a szülés várható időpontját is fel kell tüntetni. A 36. hetet betöltött terhes kismamák már nem utazhatnak Malév-járatokon. A gördülékenység érdekében érdemes angol nyelven is igazolást szerezni. Csecsemővel is repülőre lehet szállni, és kétéves korig a legtöbb gépen nem kell váltani helyjegyet, elég csecsemőtarifát fizetni, hiszen a picit a szülő úgyis az ölében tartja. Az összecsukható babakocsit, ha nem haladja meg egy átlagos, tízkilós kézipoggyász súlyát, szintén felengedik a fedélzetre. Az ötödik életévüket betöltött gyerekek egyedül is utazhatnak, de külön térítés fejében a repülőtársaság kísérőt biztosít.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!