Szeged és környéke

2008.06.11. 21:01

Mit visznek magukkal nyaraláskor a nők?

Szeged - Vajon mi rejtőzik az úszónő, a doktornő és az egyetemista csomagjában? És mit visz magával az, akinek szakmája az utazás?

Farkas Judit

Vajon létezik olyan nőnemű lény, akinek soha nem okozott fejfájást, mit csomagoljon a várva várt nyaralásra? Van, aki hat bőrönddel vág neki az egyhetes nyaralásnak, és akad, aki egy hátizsákba csomagolja be a legszükségesebb holmikat. De mi az, ami igazán szükséges? Kell-e a sminkkészlet, a kisestélyi – ki tudja, hová keveredünk alapon –, vagy elég a fürdőruha, póló, rövidnadrág, strapabíró cipő? A szegedi nők véleménye igen változatos – függően persze az úti céltól is.

Versenyre vízálló szempillaspirál

Dudás Zita, az Európa-bajnokságra készülő szegedi búvárúszónő például azt vallja: az ember lánya legyen naprakész, akár túrázni, akár estélyre hívják. Egy óriási bőrönd segítségével márpedig minden megoldható.

– Az édesanyám kapta Amerikából a hatalmas bőröndöt, amelybe a ruháimon kívül az összes kenceficém is belefér – meséli az úszónő, aki szeret csinosan öltözni, és nőiesen sminkeli magát: még versenyre is feltesz némi vízálló szempillaspirált. Egy hétre is kétheti ruha kerül a bőröndbe, mellé szandál, zárt és alkalmi cipő, és nemhogy a körömlakkot, a lemosót sem hagyja otthon. – Mindig szólok a szakosztályvezetőmnek, hogy az én bőröndömet pakolják be utoljára, nehogy összetörjön – válaszolja kérdésünkre, hogy ússza meg épen ez a sok holmi az utazást.

Dudás Zita bőröndjébe a ruháin kívül a sminkkészlete is belefér. Fotó: Karnok Csaba

Dudás Zita bőröndjébe a ruháin kívül a sminkkészlete is belefér.
Fotó: Karnok Csaba

A JATIK előtt izguló, vizsgára váró egyetemista lányok adják az ellenpólust: róluk igazán nem lehet elmondani, hogy elcipelnék az egész ruhásszekrényt. A közgazdászhallgató Szabó Katalin láthatólag alaposan ki akarja élvezni azt az időt, amíg nem kell elegáns kosztümben tárgyalnia: bakancsot, sátrat és övtáskát visz magával, célpontja ugyanis a Volt Fesztivál és a Művészetek Völgye. Sminkkészlet? Ugyan! Ruhák? Amennyi a hátizsákba belefér.

Praktikum és szépítészet

A profi utazók persze nem indulnának el ennyivel – aki sokat utazik, tisztában van vele, mire kell felkészülnie. Gera Sarolta szerint, aki egy szegedi utazási iroda alkalmazottja, az esőre mindenképp. – Esőkabát – vágja rá ugyanis elsőként kérdésünkre: mit rejt a bőrönd, amikor felkeresi Európa egy-egy műemlékekben gazdag pontját. – Tavaly Svájcban voltam, oda télikabát is kellett a három fokba – nevet. És ő is úgy véli: a pipereholmik sem maradhatnak ki egy nő bőröndjéből. Mindez kiválóan megfelel Európába – más a helyzet viszont az egzotikus országokkal.

Variálható darabok

Szentpéteri Csilla, a makói születésű zongoraművész is kedveli az egzotikus vidékeket, nemrég Tunéziában járt férjével, ahol dzsiptúrát tett a sivatagban. A művésznő a praktikus csomagolás híve – mint mondja, nem azért megy nyaralni, hogy divatbemutatót tartson. Három hétre is egy hétre való ruhát pakol: jól variálható darabokat, és ügyel arra, hogy esős, hűvös és strandolós időre egyaránt legyen nála megfelelő viselet. Mindig visz magával néhány fehér inget, amit esténként akár ki is lehet öblíteni.

– A praktikum még a nőknél is felülírja a szépészeti szempontokat, ha épen akarnak hazatérni – mondja Kovács Julianna bordányi gyermekgyógyász. És ő már csak tudja: bebarangolta Dél-Amerikát, járt Burmában, Laoszban, Vietnamban, Indiában és Bhutánban – most szeptemberben Tibetbe készül.

– Egy ilyen útra nem lehet spontán elindulni, a védőoltásokat legalább egy, de inkább két hónappal előre be kell adatni. – mesél az előkészületekről. Sokzsebes, nagy hátizsákba csomagol, és néhány pórul járt útitársa példáján megtanulta: mindig legyen nála kézipoggyász arra az esetre, ha elkeveredne a csomagja. – Váltás fehérnemű, tisztálkodószerek, ragtapasz, ivóvizes palack és a legfontosabb gyógyszerekből két-két szem – sorolja, mi kerül a „túlélőcsomagba".

Mit csomagolnak?

A stílus, a nyaralás helye, a kikapcsolódás módja is meghatározza tehát, mit csomagolnak a hölgyek, különösen, ha egzotikus vidékekre indulnak. Ám aki úgy érzi, képtelen elindulni Indiába kedvenc szemceruzája nélkül, ne habozzon, tegye zsebre bátran némi antibiotikum mellé.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!