Szeged és környéke

2008.06.12. 23:39

Nyomozás indult a szegedi sportingatlanügyben

Szeged - Szegedi ingatlanügyekkel kapcsolatos hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Információnk szerint az Együtt a szegedi labdarúgásért civilszervezet „bejelentése" alapján nyomoznak.

Munkatársunktól

Sajtótájékoztatón jelentette be az idén áprilisban Nógrádi Tibor, az Együtt a szegedi labdarúgásért civilszervezet képviselője, hogy feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen vélelmezett hivatali visszaélés, önkormányzati vagyon hűtlen vagy hanyag kezelése, esetleg közokirat-hamisítás gyanúja miatt. Április 10-i lapszámunkban közöltük a szervezet által összegyűjtött és leírt tényeket és kérdéseket, amelyek a Szeol-pályára – elsősorban a területre és a nyilvántartásra – vonatkoztak.

Információnk szerint azonban nem pusztán a Szeol-pályáról szól a Bács megyei rendőr-főkapitányság közelmúltban indult eljárása, hanem a lapunkban többször megírt ingatlanügyletről, amelyben a Szeol-pálya mellett a vasutas sportegyesület (SZVSE) pályája is szerepel, a jogügylet résztvevői pedig az SZVSE, a Szeviép cégcsoport és a szegedi önkormányzat.

Álmában sem gondolta volna az SZVSE-pálya, hogy egyszer ekkora viharokat kavar. Fotó: Karnok Csaba

Álmában sem gondolta volna az SZVSE-pálya, hogy egyszer ekkora viharokat kavar.
Fotó: Karnok Csaba

– Gazdaságvédelmi osztályunk szegedi ingatlanügyben indított eljárást hivatali visszaélés gyanúja miatt – közölte érdeklődésünkre dr. Magony Andrea főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese tegnap, és ehhez egyetlen szót sem volt hajlandó hozzátenni. – Az ORFK, a Közigazgatási Hivatal, a Versenyhivatal, a miniszterelnök, Bajnai Gordon miniszter és Orbán Viktor pártelnök volt a címzettje a bejelentésünknek – tájékoztatott tegnap Nógrádi Tibor. A civil focivédők vezetője ragaszkodott a kifejezéshez: a bejelentés szót használjuk, ne a feljelentést, mondta; az aktacsomag, amit a fenti hivataloknak és hivatalosságoknak megküldtek, a 2007. júliusi SZVSE-közgyűlés jegyzőkönyve mellett még néhány dokumentumot tartalmazott, mint például a város által a Szeol-stadionra kiírt pályázatot. Nem följelentettek valakit valamilyen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, hanem a bejelentés alapján azt várták a hatóságoktól, hogy állapítsák meg a történtek törvényes vagy törvénytelen voltát. – Engem a múlt héten hétfőn tanúként hallgattak meg Kecskeméten – mondta tegnap Nógrádi, aki azt is elárulta: a civilszervezet a Versenyhivataltól kapott már választ. Eszerint a pályáztatás befolyásolásának tilalma sérült a szegedi ingatlantörténetben.

– A város minden dokumentumot a rendőrség rendelkezésére bocsát – kommentálta a nyomozás hírét Szentgyörgyi Pál alpolgármester. Ő vett részt az ominózus SZVSE-közgyűlésen, ahol a befektető cégcsoport egyik tulajdonosával, Pistrui Lászlóval ismertették az ingatlanügyletek tervét. A Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben a közelmúltban megjelent cikkek-dokumentumok közvetve vagy szó szerint azt a vádat fogalmazzák meg, hogy „nem a város sportlétesítmény-fejlesztési koncepciójához kerestek befektetőt, hanem a befektető igényéhez alakították a koncepciót".

Pistrui László

Pistrui László. Fotó: DM/DV
– Ha így lett volna, akkor az önkormányzat pályázati kiírása azonos lett volna a befektető és a SZVSE közötti szerződés tartalmával, de egyetlen pontjában sem volt azonos. A Szeviép nem a kiírásnak, hanem a kettejük magánszerződésének megfelelő dokumentációt nyújtotta be, az önkormányzat ezért érvénytelenítette a pályázatot. A Hír Tv-ben bemutatott videofelvételből gondosan kivágták a feltételes mondataimat: ha a közgyűlés így dönt, ha a nyilvános pályázaton ők győznek, akkor ez és ez a helyzet áll elő, mondtam, és ebből csak az utóbbira utaló mondatok maradtak meg. Így lehet azt hazudni, hogy itt mutyizás volt. Holott ebben az ügyben minden nyilvánosan és jogszerűen, a városi érdekek figyelembevételével zajlott, úgyhogy állok elébe a vizsgálatnak – közölte az alpolgármester.

Kivonulhat a Szeviép

– Szeged sportját, a férfi kézilabdát és a női kosárlabdát támogató Szeviép cégcsoport tulajdonosi köre is emberekből áll, és nem csodálnám, ha azt mondanák: elég volt, betelt a pohár. Ha itt ennyire összekeveredik a sport és a politika, ha 40-50 sértett ember tönkreteheti a város teljes sportéletét, akkor egy üzletembernek fontolóra kell venni, hogy elhagyja ezt a terepet. A Szeviép kivonulhat a szegedi sporttámogatásból. Se kedvem nincs hozzá, se időm nincs arra, hogy a labdarúgás – úgymond – szerelmeseinek sértődöttségből fakadó vádaskodásait hallgassam. Ha nekik ez kell, marad Szegednek két lerobbant sporttelepe, ahelyett, hogy lenne megújult stadionja, új uszodája és rendezvénycsarnoka – mondta Pistrui László, a cégcsoport meghatározó tulajdonosa, amikor a nyomozás hírének kommentálására kértük.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!