Szeged és környéke

2008.06.29. 23:33

Nyomvályúk és repedések a fél éve javított sugárúton

Szeged - A felújítás ellenére a Kossuth Lajos sugárúton és a nagykörúton megint szaporodnak a nyomvályúk, reped a burkolat, csattognak az aknatetők.

Dombai Tünde

– Megint repedések tátonganak a Kossuth Lajos sugárúton: 20-50 méterenként keresztben szétnyílt az aszfalt. Pedig még fél éve sincs, hogy javították! – egymást érik a telefonok szerkesztőségünkben a fölháborodott közlekedőktől. A lemezgyárnál nyomvályúsodik a vadonatúj burkolat. Ezt a szakaszt a Budapesti úttól a Kossuth Lajos sugárúton végig – mi is sokszor írtuk – 172 millióból tették rendbe tavaly ősszel. Autósok és lakók másfél hónapig tűrték az útlezárást, a terelési káoszt, és elviselték a feltorlódott sorkígyókat – úgy látszik, hiába.

– Tudunk a hibákról. Az ok nyilvánvalóan a rossz kivitelezés – tájékoztatott Rigó Mihály, az állami utakért felelős Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának osztályvezetője. – Amiatt nyílhatott szét az úttest, mert nem jól tömörítették az altalajt, vagy mert nem készült megfelelő útalap, vagy azért is, mert valamilyen közművezetéket nem ágyaztak be szabályosan. Egy a lényeg, hogy a kivitelezőnek rendesen meg kell csinálnia az úttestet. Erre kötelezi a három év garancia.

Repedések nyíltak a Kossuth sugárút féléves burkolatán. Fotó: Schmidt Andrea

Repedések nyíltak a Kossuth sugárút féléves burkolatán. Fotó: Schmidt Andrea
Bajok vannak az egy hónapja átadott nagykörúttal is. Lapunkban áprilistól szinte naponta beszámoltunk a másfél hónapos felújításról. A Kossuth Lajos sugárúttól a Bertalan hídig húzódó két külső sávot, valamint a 43-as út Deszk és Klárafalva közötti három kilométerét a Swietelsky Építő Kft. javította 114,7 millió forintért. Ez a cég felel tehát garanciában az aszfaltozásért és a több mint száz aknafedlapért. Márpedig az aknatetők jelentős részét nem rakták megfelelően rendbe. Ezeket – az érintett közműszolgáltatók bevonásával – speciálisan megerősített ágyba kellett volna beépíteni. Az eddigi felmérések szerint tíz fedlap megint csattog, mint a felújítás előtt.

– Ezek kivitelezése is rossz – tudtuk meg Rigó Mihálytól. Egyelőre folynak az egyeztetések a generálkivitelező és a szolgáltatók között, kit terhel a felelősség. A lényeg viszont a nagykörúton is ugyanaz, mint a Kossuth Lajos sugárúton. Helyre kell állítani. A kérdés, hogy mikor.

Az Anna-kútra várnak

A Magyar Közút Kht. a garanciális hibajavításokkal és minden más útépítéssel megvárja az Anna-kúti csomópont átépítését, amely miatt július közepétől a nyár végéig várhatóan jelentősen megnő a nagykörút forgalma – mondta a műszaki osztályvezető. Csak ezután fognak hozzá az előre jelzett útépítéshez is a szőregi úton és az 55-ösön, a Belvárosi temetőnél.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!