Szeged és környéke

2008.06.22. 19:36

Piacvezető a kistigris műfoga

Szeged - Az ország száz legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai – kistigrisei – közé sorolta az Üzlettárs magazin a szegedi Logintech Magyarország Fogászati Implantológiai Kft.-t.

Dombai Tünde

A cégtulajdonos professzor szerint az 57. hely titka: kiváló termék, kifogástalan szervizháttér és világszínvonalú képzés.

Fazekas András professzor nevét 42 éven át a szegedi egyetem fogászati és szájsebészeti klinikájának oktatójaként és tudományos folyóiratokban megjelent cikkek szerzőjeként ismerhettük meg. Munkásságának középpontjában a fogpótlástan állt. A kilencvenes években egy kollégájával saját műfoggyökérrendszert fejlesztettek ki és kezdtek forgalmazni Magyarországon – sikerrel. Fazekas professzor nyolc éve mégis elfogadta az akkor még németországi székhelyű Altatec cég felkérését a Camlog implantációs rendszer hazai bevezetésére. Megszervezte a forgalmazást, részt vett az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben. Így jött létre az első, Camlog implantációs rendszert forgalmazó külföldi leányvállalat Szegeden Altatec Magyarország néven. A Camlog kiválóan bizonyított, és rövid idő alatt a világ vezető termékei közé került. A siker az anyacéget jelentős bővítésre késztette; Camlog Holding néven svájci székhelyű nemzetközi tőzsdei céggé alakult át.

Ezzel egy időben a szegedi cég Logintech Magyarország Fogászati Implantológiai Kft. néven önállósodott. Jelenleg a Camlog teljes jogkörű képviselője a régióban – Magyarországon, Romániában és a jugoszláv utódállamokban. A Logintech teljesítménye alapján a német képviselettel holtversenyben a Camlog Holding két legjobban teljesítő képviselete az egész világon.

Fazekas András professzor referenciarendelőjében fogat pótol. Fotó: DM/DV

Fazekas András professzor referenciarendelőjében fogat pótol.
Fotó: DM/DV

– A siker záloga a jó termék, amellyel a hiányos fogazat úgy helyreállítható, hogy a pótolt fogak képesek legyenek tökéletesen működni. Ezzel a módszerrel maradéktalanul visszaállítható a jó életminőség. A beültetett fog élettartama annyi, mint azé a természetes fogé lenne, amit helyettesít, azaz sok évtized – mondta el a cégtulajdonos professzor. Éppen ezért az implantátumoknak nagyon szigorú elvárásoknak kell megfelelniük. Világszínvonalú minőségbiztosítási rendszerük a gyártósortól a páciens fogsoráig követi a több tízezer beültetett műfog minden tartozékát.

A cég jövője biztató; a svájci holding egy 50 millió dolláros fejlesztés-bővítés után jövőre ugyancsak 50 millió dolláros finanszírozással gyártókapacitásának megduplázását irányozta elő. Sikerük titka – Fazekas professzor szerint – hármas: jó a forgalmazott implantációs rendszer, szervezett és igen magas színvonalú az alkalmazók képzésének és továbbképzésének a szakmai háttere, valamint kiépített a szolgáltatás éjjel-nappali szervizhálózata. A szegedi céget öten működtetik – koncentráltan, intenzíven és nagyon szervezetten.

Keményedik a piac

Mintegy 350 fogimplantátum-rendszert tart nyilván a Fogorvos Világszövetség honlapja, közülük hét cég osztozik a dollármilliárdos világpiac 92 százalékán. A Camlog már az alapításkor a hetedik legnagyobb forgalmazóvá ugrott elő, ma pedig hétszázalékos világpiaci részesedést tudhat magáénak. A magyar implantátumfelhasználási statisztika szerint a forgalmazók között Fazekas András korábbi cége dobogós, a Logintech pedig piacvezető. A piac pedig keményedik; kezdetben a cég évi 30-40 százalékos növekedést produkált, addig most 20-25 százalékos forgalomnövekedést jeleznek a mutatók, de ezt is nagyon meg kell becsülni. Vannak új belépők a piacon, akikre – kellő informáltság hiányában – jobban ráharapnak a vevők, mint a „nagy öregekre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!