Szeged és környéke

2008.06.29. 20:52

Tiltakoznak a hazai a tejtermelők

Tiltakozó akciókat kezdenek élelmiszer-áruházak előtt a magyar tejtermelők, ha nem vezetnek eredményre a meghatározó áruházláncokkal indított tárgyalások az olcsó import visszaszorítása és a felvásárlási ár csökkenésének megállítása érdekében.

Munkatársunktól

A januári, 95 forint körüli csúcs óta folyamatosan csökken a tej felvásárlási átlagára Magyarországon. Májusban már megközelítette a 80 forintos kritikus szintet, a nagyáruházak polcain ráadásul egyre több a rendkívül olcsó külföldi tejtermék. Ez a két tendencia veszélybe sodorhatja az egész magyar tejágazatot, a Tej Terméktanács ezért tárgyalásokat kezdeményez a meghatározó áruházláncok vezetőivel és beszerzőivel – mondta Kovács László, a szervezet elnöke.

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor demonstrációk kezdődhetnek – tette hozzá.

Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnökhelyettese szerint a tejtermelők nagy valószínűséggel demonstrálni fognak, erről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségében (MOSZ) is folynak egyeztetések.

Istvánfalvi emlékeztetett arra, hogy a MOSZ már június elején támogatásáról biztosította a német tejtermelők tiltakozó mozgalmát, amelyet az alacsony felvásárlási árak miatt indítottak.

A német és olasz tejfelesleg a magyar piacon is lenyomta az árakat. Fotó: DM/DV

A német és olasz tejfelesleg a magyar piacon is lenyomta az árakat. Fotó: DM/DV
A tüntető német gazdák a tejfeldolgozó üzemek és a nagy élelmiszer-kereskedelmi hálózatok áruházai előtt tartott demonstrációkat a labdarúgó Eb idejére felfüggesztették.

Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyebek mellett Németországban és Olaszországban az utóbbi időben jelentős felesleg keletkezett tejtermékből. Ennek fő oka, hogy az Európai Bizottság tavaly két százalékkal megemelte a termelési kvótát.

Kettős szorítás

A kereskedelem kettős szorításban van, egyrészt a feldolgozók, szállítók szeretnének minél magasabb árat kapni termékeikért, miközben a vevők szeretnének a lehető legolcsóbban vásárolni. Így a kereskedő általában azt az árut veszi meg, amelynek ára a leginkább megfelel üzletpolitikájának.

A felesleg a magyar piacon is lenyomja az árakat, és a helyzetet tovább rontja a nagykereskedelmi láncok olcsó importra épülő üzletpolitikája. Számos áruházban már mutatóban is alig van magyar termék. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piac-árinformációs jelentése szerint csak áprilisban 2 százalékkal csökkent a tejtermékek felvásárlási ára, míg a fogyasztói ár 1 százalékkal emelkedett. A kereskedők haszna tehát nő, míg a termelőké a gazdaságos működést veszélyeztető szinthez közelít – mondta a terméktanács elnöke.

Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára kommentálva a Tej Terméktanács álláspontját azt mondta, hogy a különböző kereskedelmi láncok képviselői és a tejfeldolgozók között az ártárgyalások szinte az év minden napján folynak, azaz a megbeszélések folyamatosak.

Vámos György beszélt arról is, hogy a múlt évben a magyar tejfeldolgozók – amikor kedvezőbb üzleti lehetőségük adódott – szerződéseiket általában figyelmen kívül hagyva külföldre szállították az itthon megtermelt tej egy jó részét.

A főtitkár úgy vélte, az import tej mennyiségének megnövekedése akkor kezdődött a magyar piacon. Most szerinte fordított a helyzet: a kereskedők juthatnak olcsóbban áruhoz. Emlékeztetett arra is, hogy a tejárak az általános élelmiszerár-emelkedéssel együtt nőttek. Így azok már lényegesen magasabbak, mint a múlt évben voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!