Szeged és környéke

2008.06.03. 22:23

Tíz nappal korábban várható a parlagfűvirágzás

Szeged - A csapadékos idő után a mostani hőségben minden hamarabb megterem, így a parlagfű is várhatóan korábban kinyílhat – a szokásos július közepe helyett június végén.

Munkatársunktól

Érdemes tehát a később vetendő napraforgó és a kukorica között még gyomirtóval kezelni a földterületeket, a parlagon hagyott részeken pedig elvégezni az első kaszálást. Más allergén gyomok – például pázsitfűfélék, libatop és csalán – már most is szórják allergén virágporukat.

A hónap végéig minden földtulajdonosnak gondoskodnia kell a közérdekű védekezésről; és rendszeresen irtani kell a gyomnövényeket – tudtuk meg Hódi Lászlótól, a növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatójától. Egy hónap múlva már keményen büntet is a hatóság; a települések belterületén a jegyző kaszáltathat, a külterületeken – a földhivatali nyilvántartás alapján – a növényvédelmi szolgálat rendeli el a kényszervédekezést. A szabályok és a büntetési tételek tavaly óta nem változtak: a növényvédelmi bírság 20 ezertől 5 millió forintig terjedhet földterületenként.

Tavaly három hónap alatt 95 tulajdonosnál kaszáltatott a hatóság. A legfertőzöttebb területeket Kistelek, Zákányszék, Zsombó térségében találták. Szegeden egymillió forint, a külterületeken csaknem négymillió forint bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!