Szeged és környéke

2008.06.11. 15:15

Újabb eszközzel ellenőrzik a kamionosokat Csongrád megyében

Szeged - Az utóbbi két évben Csongrád megyében 160 közlekedési balesetet okoztak kamionnal, tehergépkocsival, autóbusszal.

Delmagyar.hu

Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta drasztikusan megnőtt a térségben a teherforgalom. A balesetek kiváltó okai sokrétűek, de az egyik legfontosabb a teherjárművek vezetőinek fáradtsága, leterheltsége.
A rendőrség jogosult a járművezetők pihenőidejének betartását vizsgálni. A most beszerzett 2 milliós értékű berendezésnek köszönhetően ellenőrizni lehet, hogy a vezetők betartják-e a kötelezően előírt pihenőidőt és a sebességet.

A tehergépjárművek és autóbuszok ellenőrzése a járművekben található menetíró berendezésekkel történik, amelyek adott esetben 28 napra visszamenőleg szolgálnak adatokkal a járművezető menet- és pihenőidejéről, sebességéről. Ezen adatok lekérdezésére, értékelésére egy kártyakiolvasóra van szükség. Ilyen technikai eszközt szerzett be megyei támogatással a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kártyaleolvasó berendezés laptophoz csatlakozik, melyre az adatok felmásolhatóak. A laptop tartalmaz egy softwert, mely ismer valamennyi közlekedési előírást, így a paramétereket megadva pillanatokon belül kijelzi, hogy a jármű vezetője követett-e el szabályszegést a pihenőidő betartását illetően, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Az adatleolvasó berendezésnek köszönhetően hatékonyabban lehet majd ellenőrizni a tehergépjárműveket, így ebből fakadóan kevesebb kamion és busz okozta baleset várható a megyében.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!