Szeged és környéke

2008.06.09. 16:12

Újabb tornádót észleltek - ezúttal Algyő környékén

Szeged - Vasárnap a késő délutáni órákban újabb tornádót észleltek Szegedtől északra. A szokatlan természeti jelenségről több fotó és videó érkezett a delmagyar.hu szerkesztőségébe. <a href="https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vihar/2060081/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Delmagyar.hu

Szudár Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának vezetője a delmagyar.hu érdeklődésére elmondta, hogy tornádóról kizárólag akkor beszélhetük, ha a forgószéloszlop eléri a talajt, amíg ez nem történik meg, addig csupán "tubáról" van szó. A természeti jelenség rendszerint erős zivatarok előtt jön létre, ekkor a zivatarfelhőből nyúlik le a széloszlop.

A meteorológus szerint manapság nincs több tornádó az átlagosnál, csupán eddig ezeket nem tudták megörökíteni, ám a fényképezős mobiltelefonoknak köszönhetően egyre több fotó és videó kerül fel a világhálóra.


Tornádó Szeged közelében. Videó: Sáfár Zsolt


Szudár Béla elmondta: a Balaton környékén rendszeresen észlelik a jelenséget, ha az oszlop a víz felett jön létre, "víztölcsér" is kialakulhat. Ami a legemlékezetesebb eseteket illeti: az 1920-as években Biatorbágyon vasúti kocsikat emelt a levegőbe a forgószél, az 50-es években pedig kombájnokat kapott fel a tornádó - ekkor több száz méterrel odébb találták meg az összetört mezőgazdasági gépeket.

A természeti jelenségről készült fotókat egy olvasónk készítette újszegedi otthonának teraszáról. Fotó: Almási Bernát (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!