Szeged és környéke

2008.06.25. 23:52

UV-B sugárzásban fürdik Szeged

Szeged - Hiába javasolják a szakemberek, hogy 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékos helyre, Szegeden kevesen tartották ezt be: strandoltak, közlekedtek – a legtöbben fejfedőt és frissítőt sem vittek magukkal.

R. Tóth Gábor

Ez a nap más, mint a többi – ismételgethettük a héten eleget e mondatot, az eget kémlelve: nem volt még idén ilyen magas az UV-B sugárzás hazánkban, extrém erős, a 10-es skálán 8-as volt a dózis. „Legjobb, ha ilyenkor ki sem tesszük a lábunkat az árnyékból", „11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon napon, már negyedóra alatt leéghetünk" – figyelmeztettek a szakemberek.

Nem láttunk azonban szerda délben extrém visszaesést Szeged forgalmában: a veszélyes sugárzás ellenére sokan indultak útnak – a legtöbben fejfedő és frissítő folyadék nélkül.

Belovai Erika és Horváth Gáborné április óta napozik, ezúttal sem féltek a leégéstől a Ligetfürdőben. Fotók:Karnok Csaba


Van persze, akinek nincs választása: Rácz Sándor és Szűcs Ferenc a Petőfi Sándor sugárúti közműveket cserélte délidőben. – Óránként 10 percet töltünk árnyékban, többre nincs is igényünk. A fejünkön sincs sapka, még csak az hiányozna – vallotta ásás közben Szűcs Ferenc, míg társa egyetlen védőeszközüket, a hűs ásványvizet hozta. 38 fokot mutatott a hőmérő a tűző napon. – Elfogy fejenként vagy három üveg naponta – ragadta meg a kétliteres, gyöngyöző palackot Rácz Sándor.

A Cserepes sor közelében, egy árnyékos falhoz simulva, a buszra várva ugyancsak üdítette magát Molnár Andrásné, aki a hőség ellenére sem hagyta ki a piacot. Sokan tettek így – naptejet, napernyőt, fejfedőt szinte senkinél sem láttunk.

Rácz Sándor és Szűcs Ferenc óránként tízperces pihenővel és ásványvízzel üdíti magát. Fotó: Karnok Csaba

Rácz Sándor és Szűcs Ferenc óránként tízperces pihenővel és ásványvízzel üdíti magát. Fotó: Karnok Csaba
Annál több fényvédő eszközzel találkoztunk a Ligetfürdőben, ahol a meteorológusok intő szavai ellenére is sokan csobbantak a déli verőn. Belovai Erika és Horváth Gáborné például az egyik medence szélén napozott. – Áprilistól kinn vagyunk mindennap, az sokat számít, nem lehet baj – mondták, bár egy-egy tenyérnyivel szétkentek magukon a 25-ös faktorú naptejből.

Az ötéves – szőke, tejfehér bőrű – Veres Réka és a 8 esztendős Rummel Nóra is vígan fürdőzött. – A vízben nem zavar minket a nap – felelték aggodalmaskodó kérdésünkre.

Lengyel Edit viszont az árnyékban terítette le törülközőjüket, és lurkóit – a hároméves Alizt, a hatéves Ádámot, a kilencéves Biankát és a 13 éves Lizát – éppen 40-es fényvédő készítménnyel kenegette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!