Szeged és környéke

2008.08.27. 22:56

3 milliárdról pró és kontra

Szeged - Felgyorsultak az események az újszegedi fürdő körül: hétfőn eldőlt, hogy a leendő élményfürdő megkapja a 3 milliárd forintos állami támogatást. Az ellenzék támadja a kormányt, amiért Szegednek pénzt adott.

Fekete Klára

A hét végére befejeződnek a bontási munkálatok, a közbeszerzésen nyertes Szeviép és Ferroép konzorciumának kivitelezésében pedig elkezdődhet az építkezés. Az ellenzék támadja a kormányt, amiért Szegednek pénzt adott.

Keddi lapunkban arról számoltunk be, hogy Szeged megkapta a 3 milliárd forintos állami támogatást az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő felépítésére. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy 2009-re 6 milliárd forintból létrejöjjön a megaberuházás, amelyre a város a Hunguest Hotels Zrt.-vel közösen Ligetfürdő Kft. néven hozott létre céget. A szükséges 3 milliárd forintos saját erőt a magáncég, a Hunguest állja.

Lapunkban folyamatosan nyomon követtük a bontási munkálatokat, vagyis a fürdőberuházás első ütemét, amelyet a Szeviép Zrt. végez és napokon belül be is fejez. Időközben a Ligetfürdő Kft. nemzetközi közbeszerzési pályázatot írt ki a második ütem munkálataira, vagyis a szerkezet felépítésére. A tenderen ketten indultak, a Szeviép és a Ferroép Zrt. konzorciuma, valamint a Strabag Zrt., a munkát a két szegedi cég kapta meg.

A pályázattal kapcsolatban Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bevonásával választották ki a kivitelezőt, azt, amelyik a legkedvezőbb árajánlatot adta. A Szeviép és a Ferroép azért „vihette el" mintegy 2,5 milliárd forint plusz áfáért a munkát 2009. január 24-i befejezési határidővel, mert félmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tettek, mint a versenytárs.

Hűlt helye a szegedi Gombának – a bontók helyét hamarosan az építők veszik át. Fotó: Segesvári Csaba

Hűlt helye a szegedi Gombának – a bontók helyét hamarosan az építők veszik át.
Fotó: Segesvári Csaba

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy szó éri a ház elejét, hiszen már akkor is támadták, amikor a Szeviép jutott hozzá a bontási feladathoz, azt a választ kaptuk: félmilliárd forint nagy pénz, ennyivel volt kedvezőbb az ajánlat. Úgy fogalmazott: „Egy normális országban ezért senkinek sem jutna eszébe támadni a megrendelőt". A vezérigazgatónak megemlítettük, hogy a Fidesz azért is bírálta az állami támogatás odaítélését, mert a párt szerint olyan város kapta, amelyik nem tradicionális gyógyhely. Hülvely erre azt válaszolta, nem foglalkozik politikával, ő arra büszke, hogy Szegeden a szegedieknek építhet egy fürdőt a várossal közösen.

Baranyi Sándort, a Szeviép Zrt. vezérigazgatóját is megkérdeztük, nem tart-e támadástól, hiszen az ellenzék eddig is arról beszélt: Szegeden „mindent" a Szeviép nyer. Baranyi elmondta, nyílt közbeszerzési eljáráson nyerték a munkát. Az elmúlt 5 évben a megyében az M43-as egyik szakaszának építésén – amelyben csak 15 százalék erejéig érdekeltek –, a makói szennyvíztisztító telepen és egy ISPA-tenderen belüli munkán kívül nem kaptak feladatot. A makói telep a példa arra, hogy van tapasztalatuk medenceépítésben, mellesleg az angol mérnöki kamara minőségi díjjal jutalmazta a kivitelezését. Örülnek a munkának, mivel Szegeden – a saját maguknak épített irodaházon kívül – nem bizonyíthattak az utóbbi években.

Politikusok mondják

Keddi számunkban jelent meg az is, hogy a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik azt mondta, Szeged esetében politikai döntés született: 3 milliárd forintot kap fürdőfejlesztésre, holott nincsenek hagyományai a gyógyturizmusban. Botka László polgármester erre úgy reagált: aggasztónak tartja a Fidesz újabb Szeged-ellenes nyilatkozatát. Az elmúlt 5 évben a Szegedre látogató turisták száma megduplázódott, a város bekerült a 10 leglátogatottabb hazai idegenforgalmi célpont közé. Csongrád megye és Szeged térségében található Magyarország és Európa egyik leggazdagabb termálvízkincse, tehát ha valahol, akkor itt indokolt a gyógyfürdő építése. Felszólította a Fidesz szegedi képviselőit, hogy Szeged érdekében határolódjanak el pártközpontjuk álláspontjától. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke nem határolódott el a nyilatkozattól, csak annyit tett hozzá: Szeged nem fürdővárosi múltjáról híres, de az lehet belőle. Az állami támogatásnak örül: számításai szerint 4 milliárd forint illeti meg Szegedet a létesítmény kapcsán, végképp nem érti, miért akarják a végén másfélért eladni. A Szeviép nyertes pályázatával kapcsolatban kijelentette: ez a Botka–Leisztinger–Pistrui tengely újabb fejezete, példa a szocialistákhoz közeli milliárdosok kiszolgálására.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!