Szeged és környéke

2008.08.17. 21:49

Csökkent a bűncselekmények száma 2008 első felében

Szeged - Csökkent a bűncselekmények száma 2008 első felében a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén. A kórházi lopások szinte eltűntek, gépkocsit is szinte csak a nagyvárosban lopnak.

Kiss Gábor Gergely

Mintegy tíz százalékkal csökkent a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma 2008 első felében a tavalyi év hasonló adataihoz képest. Százezer lakosra eddig ezernyolcszázhetven bűncselekmény jutott szemben a tavalyi kétezer-ötvennel.

– A kórházi lopások gyakorlatilag nullára estek vissza, miután egyetértésben az igazgatókkal értékmegőrzőket alakítottak ki, és kamerákat szereltek fel az intézetekben – mondott egy példát a kedvezőbb statisztikára Lázár Szvetozár alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. Ennek ellenére még mindig lopásból van a legtöbb a rendőrkapitánysághoz tartozó városokban és falvakban: 1324 esetről szereztek tudomást, ami további tizenhat személygépkocsi-lopással egészül ki.


– Utóbbi szegedi sajátosság. Csongrádon, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Szentesen idén nem loptak autót – beszélt az alezredes. De ugyanígy nem jellemző a zsebtolvajlás sem a kisebb településekre. Amíg az első félévben Szegeden hetvenkettő, addig Vásárhelyen és Szentesen egy-egy, Kisteleken kettő, Makón négy, míg Csongrádon egy sem történt belőle.

Előzetesben a díler

A megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztálya egy 23 éves férfit és egy 24 éves nőt igazoltatott csütörtök este Szegeden. Utóbbinál a rendőrök kétszáz gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak, amit nem sokkal korábban vásárolt a férfitól. Három másik fogyasztóhoz is eljutottak: a házkutatások során további kábítószergyanús növényi származékot és extasy tablettákat találtak. A gyanúsítottak egy kivételével beismerő vallomást tettek. A dílert őrizetbe vették – négy társa szabadlábon védekezhet. A férfi előzetes letartóztatását ügyészi indítványra a Szegedi Városi Bíróság pénteken egy hónapra rendelte el.

A statisztikát ronthatja a nyári időszak, amikor különösen az alkalmi lopások száma emelkedik meg. A rendőrség itt a megelőzésre – tévéműsorok, szórólapok, kisfilmek trolikon és villamosokon – helyezi a hangsúlyt, mivel a bűncselekmények főleg az áldozatok figyelmetlensége miatt történnek meg például strandokon és a tömegközlekedési eszközökön.

Örömteli, hogy a rendőrkapitányság illetékességi területén kevésbé jellemző az életellenes bűncselekmény, mint a megye más részein. Makón például már hármas gyilkosság, korábban kettős gyilkosság és öngyilkosság is történt.

Sokkal több drogfogyasztó és azzal kereskedő került viszont rendőrkézre: már fél év alatt kilencvennyolc kábítószerrel való visszaélést követtek el Szegeden és környékén. Ez a szám tavaly egész évben nyolcvanhét volt.

– Az erre szakosodott alegység segítségével hatékonyabban tudunk eljutni a fogyasztótól a terjesztőhálózatig: egy bűncselekmény kapcsán több emberhez elérünk – ezért nőtt az esetszám – magyarázta Lázár Szvetozár. A rendőrök idén a tudomásukra jutott, kábítószerrel kapcsolatos ügyek mindegyikét sikeresen derítették fel.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!