Szeged és környéke

2008.08.05. 21:06

Dupla aggodalom: óvatosabbak a negyvenes kismamák

Szeged - Egyre több nő vállalja negyvenévesen és még idősebb korban a szülést. A szakemberek úgy vélik, egy középkorú nő is bátran kihordhat egy gyermeket, csak jobban oda kell figyelni a táplálkozásra, a kondícióra, és több vizsgálaton kell átesnie.

Kancsár Tímea

– Minden perc, amit 15 hónapos kisfiammal, Jakabbal töltünk, bearanyozza az életünket – mesélte a 41 éves Dobos Ildikó, milyen csodálatos középkorúként is gyermeket vállalni. – 19 éves lányommal, Lucával szinte együtt nőttünk fel, mindig mindenhova, még a röplabdameccseimre is elvittem. Jakabbal azonban más a helyzet, most csak az ő kényelmét nézem, nagyobb a nyugalom körülöttünk, több a türelmem – osztotta meg velünk tapasztalatait Ildikó.

Dupla aggodalom

– Régen elváltam Luca édesapjától, aki néhány évvel ezelőtt meghalt. Jakab apukáját gyerekkorom óta ismerem. Általános iskolában az osztálytársam volt, majd hosszú évek múltán ismét találkoztunk, és egymásba szerettünk. Jakab tervezett baba, szerettünk volna egy közös gyermeket – folytatta történetüket Ildikó. Az összes vizsgálatot megcsináltatta, amit csak lehetett. Annyira aggódott, hogy némelyikre kétszer is elment. – Minden ugyanúgy zajlott, mint 22 éves koromban Lucánál: másfél óra alatt, természetes úton hoztam világra a kisfiamat. Ennek talán az az oka, hogy 29 évig sportoltam. A terhességet azonban nyűgösebben viseltem, mint annak idején a lányommal – emlékezett az egykori röplabdás.

Az okok változatosak

Egyre több nő vállalja negyvenéves kor felett is a szülést. Míg 1985-ben 948, három évvel ezelőtt már 1527 gyermeket hoztak világra negyvenes vagy még idősebb asszonyok. A Központi Statisztikai Hivatal országos, Csongrád megyei és szegedi adataiból is látszik, hogy a nyolcvanas évek második felétől a kilencvenes évek közepéig emelkedik a negyven év feletti anyák által világra hozott csecsemők száma, majd csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt két évben a leglátványosabb az emelkedés: országosan 18, Csongrád megyében 20, Szegeden 35 százalékkal nőtt az ilyen korú nők újszülötteinek száma.

Dobos Ildikó kisfiával, Jakabbal – az édesanya ugyanolyan könnyen szült negyvenévesen, mint huszonkét évvel korábban. Fotó: Segesvári Csaba

Dobos Ildikó kisfiával, Jakabbal – az édesanya ugyanolyan könnyen szült negyvenévesen, mint huszonkét évvel korábban.
Fotó: Segesvári Csaba

A gyermekvállalás kitolódásának – sok más mellett – egyik oka, hogy az új párkapcsolatokat szeretnék egy kisbabával megerősíteni, de az is jellemző, hogy a nők a karrierjükre koncentrálnak, és csak biztos egzisztenciával alapítanak családot.

Genetikai vizsgálatok

– 35 év felett már tudatosabban kell készülni az anyaságra. Érdemes fokozottabban odafigyelni a minőségi táplálkozásra, a vitaminok szedésére. Nem árt, ha fitt a kismama – magyarázta Márton Virág szülész-nőgyógyász, klinikai orvos. Elmondta, ebben a korban már mindenkinek felajánlják a genetikai vizsgálatokat, hiszen 35 év felett nagyobb a kockázata a fejlődési rendellenességeknek. A szakember úgy gondolja, az a legfontosabb, hogy egy leendő anyuka ne csak biológiailag, hanem lelkileg is legyen felkészülve a terhességre.

A legidősebbek

2007-ben Magyarországon egy 51 éves asszony, Szegeden egy 46 éves nő volt a legidősebb, aki újszülöttnek adott életet. Egy internetes portál szerint India egyik északi tartományában él a világ legidősebb anyukája, egy hetvenéves asszony. Mesterséges megtermékenyítést követően nyolc hónapra ikreket szült. A kislány és a kisfiú is 900 grammal jött a világra, császármetszéssel. A nő ötszörös nagymama is, két felnőtt lányától, de a hetvenes éveinek közepén járó férjével annyira vágytak egy kisfiúra, hogy megtakarított pénzükből és bankhitelből részt vettek egy lombikbébiprogramban.

Az első gyermek

Míg az 1980-as években az első gyermeküket szülő nők átlag életkora 22 év volt, addig 2006-ban már 27 év. Az elmúlt hét hónapban 1650 szülést vezettek le a szegedi női klinikán, ebből 61 esetben volt az anyuka negyven év feletti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!