Szeged és környéke

2008.08.17. 22:43

Életveszélyes a Ságvári - 1,2 milliárd forint kellene

Szeged - Beázik a tető, mozognak a cserepek, kiesnek az ablakok, potyog a vakolat. Az igazgató szerint életveszélyes állapotban van Szeged egyik elit középiskolája: a Ságvári-gimnázium. A fenntartó egyetemnek nincs pénze a felújításra.

Dombai Tünde

Kifestették a vécéket. Összesen ennyi volt a nyári felújítás az egyetemi fenntartású Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban. Ezt is a saját normatív támogatásukból spórolták össze. Pedig a szegedi elit iskolának óriási szüksége lenne a renoválásra – kívül és belül. A nem egészen százéves belvárosi sarokpalota tavaly óta műemlék, ennek ellenére siralmas az állapota. Dobi János igazgató szerint több mint negyven éve nem nyúltak hozzá az épületegyütteshez komolyabb erőkkel. (A rendelőintézet felőli sarkot harminc éve javították, hét éve pedig korszerűsítették a világítást.)

– Életveszélyes az iskolánk állapota. A termekben púposodik a parketta, másutt hámlik a műanyag padló. A Hősök kapuja fölötti ablakokat be kellett szögelni, hogy ki ne essenek. Nem egyszer kivitte már az ablaküveget egy-egy nagyobb huzat. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az alatta haladó autókban vagy gyalogosokban nem tett kárt. Mellettük most is süvít be a szél – kalauzolt az intézményvezető. A mosdók és mellékhelyiségek borzasztóan elavultak. Mállik a vakolat. Az iskola belseje elkeserítően néz ki, de a külseje sem különb.

Beszögelték az ablakokat, mert már több üveg kiesett. Fotó: Schmidt Andrea

Beszögelték az ablakokat, mert már több üveg kiesett. Fotó: Schmidt Andrea
Szintén tragikusnak látja a tető állapotát az igazgató: beázik. A cserepek mozognak, bármikor lesodorhatja valamelyiket egy közepes erejű vihar az udvarra vagy az utcára. A felmérések nyomán készített tavalyi becslések szerint 1,2 milliárd forintra lenne szükség az újjáépítéshez. Dobi Jánostól megtudtuk: ígéreteket kaptak, de a fenntartó Szegedi Tudományegyetem eddig hiába keresett pályázati forrást.

Szerettük volna megkérdezni Tráser Ferencet, az egyetem műszaki igazgatóját az áldatlan helyzetről. De ő is és a helyettese is a szabadságát tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!