Szeged és környéke

2008.08.30. 00:23

Gregor József nevét vette fel az évnyitón a Fő fasori iskola

Szeged - Szeged 2006 őszén elhunyt, Kossuth-díjas díszpolgárának, Gregor József operaénekesnek a nevét viseli mostantól Újszegeden a korábbi Fő Fasori Általános Iskola. A névadót tegnap délután egyszerre tartották a városi tanévnyitó ünnepséggel.

Munkatársunktól

Az előtte álló szoborról sokan csak csikós sulinak becézik Újszegeden az 1963 óta működő, korábban Rózsa Ferenc körútinak, a rendszerváltás után Fő fasorinak nevezett általános iskolát. Az intézmény Bikárdi Melinda igazgató kezdeményezésére tegnap új nevet kapott: a 2006 októberében elhunyt világhírű basszistáról, Gregor Józsefről nevezték el. Szeged Kossuth-díjas díszpolgára egy ideig újszegedi volt: évekig a Védőnő utcában lakott. Az iskola vezetése fontosnak tartja a diákok identitástudatának és lokálpatriotizmusának erősítését, Bikárdi Melinda szerint ezért olyan nevet szerettek volna találni, amely nemcsak Szegedhez kötődik, hanem az egész országban, sőt világszerte jól cseng. [namelink name="Gregor József"] azért jutott eszébe, mert az iskola ethosza, pedagógiai programja sok ponton egyezik a basszista művészi hitvallásával, életművével. Bár nem ének-zene tagozatos intézményről van szó, sok diák délutánonként a közeli Pro Musica Zeneiskolában tanul.

Gregor József leánya és özvegye, Gregor Bernadett és Gregorné dr. Takács Mária is részt vett az újszegedi iskola tegnapi névadó-tanévnyitóján. Fotó: Segesvári Csaba

Gregor József leánya és özvegye, Gregor Bernadett és Gregorné dr. Takács Mária is részt vett az újszegedi iskola tegnapi névadó-tanévnyitóján. Fotó: Segesvári Csaba
A tegnapi névadó azzal indult, hogy az iskola földszinti előcsarnokában a művész özvegye, Gregorné dr. Takács Mária és Botka László polgármester felavatta Borbély Zsolt festőművész Gregastor című Gregor-portréját, amely a körzet önkormányzati képviselője – és az iskola tanára –, Farkasné Pocsai Blanka anyagi támogatásával készült. Az iskola udvarán megtartott névadó és városi tanévnyitó ünnepségen [namelink name="Gregor József"] meghatódott özvegye arról beszélt: büszke arra, hogy az intézmény felvette férje nevét, akinek pályafutása ékes bizonyítéka annak, Szegedről is lehet világkarriert csinálni. Arra biztatta a Gregor-iskola diákjait, eredményeikkel hozzanak dicsőséget a városnak és az országnak.

– Fáj, hogy nincs már közöttünk, büszke vagyok rá most is ugyanúgy, ahogyan életében is az voltam. Nagyon jólesik, hogy halála után is ennyien és ilyen nagy szeretettel emlékeznek rá – mondta Gregor Bernadett színésznő, a névadó művész leánya, akit az ünnepség után autogramért rohamoztak meg a diákok.

A 8/b-s Hovorka Dia elárulta: sokat hallott Gregor Józsefről, Szeged legnagyobb operaénekeséről, akit csak a televízióban látott. Osztálytársa, Szentirmai Dóra szerint örömmel fogadták a névváltozást, büszkék arra, hogy iskolájuk a világhírű művész nevét viseli.

Gregorné dr. Takács Mária és Botka László avatta fel az iskolában a Gregor-portrét. Fotó: Segesvári Csaba

Gregorné dr. Takács Mária és Botka László avatta fel az iskolában a Gregor-portrét.
Fotó: Segesvári Csaba

Botka László tanévnyitó köszöntőjében hangsúlyozta: Szeged 2008-ban 14,5 milliárd forintot költ az alap- és középfokú oktatásra, ebből 5 milliárdot saját bevételeiből. Több mint hétezer gyermek ingyen kapja a tankönyvét, 54 iskolaépületben összesen 2,1 milliárd forintért végeztek felújítási munkálatokat. A sikeres EU-s iskolafejlesztési pályázatoknak köszönhetően egymilliárd forint értékben teljesen felújítják a Rókus II-es, a Tisza-parti és a szőregi általános iskolát. A polgármester elmondta: 21. századi feltételeket szeretnének teremteni ahhoz, hogy a város diákjai versenyképes tudást szerezhessenek. Botka László az ünnepségen átadta az igazgatói kinevezést 16 szegedi oktatási intézmény új vagy újraválasztott vezetőjének.

Rákosliget volt az első

Szülőhelyén, Budapest XVII. kerületében, Rákosligeten tavaly szeptemberben vette fel egykori iskolája a jeles énekművész nevét. A rákosligeti Gregor József Általános Iskola falán 2007. november 16-án avatták fel a Kossuth-díjas basszistát ábrázoló domborműves emléktáblát, Ács József szobrászművész alkotását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!