Szeged és környéke

2008.08.06. 19:59

Hat-nyolc magyar aranyat jósolnak

Szeged - Jelentős sportmúlttal rendelkező Csongrád megyeieket kérdeztünk a pekingi olimpiáról. Többek között azt tudakoltuk, hány aranyérmet szereznek majd a mieink.

Kiss Gábor Gergely

– Úgy időzítettem a nyári szabadságomat, hogy az egybeessen az olimpiával – magyarázta Lukács János. A megyei rendőr-főkapitányság vezetője hat magyar aranyérmet jósol, melyeket tippje szerint főleg az úgynevezett erősportokban – kajak-kenu, öttusa, vívás – szereznek meg a mieink. Gondol-e a dandártábornok kollégáira, akik a Budapest és Peking között lévő plusz hatórás időeltolódás miatt lemaradnak az élő közvetítések többségéről?

Együtt szurkoltak

– Nem szeretem, ha a munkát összekeverjük a szórakozással. De mivel olimpia csak négyévente van, talán ez felmentő körülmény lehet. Amikor például Kovács Ági 2000-ben olimpia bajnok lett Sydney-ben, az irodámban szurkoltuk végig úszását a munkatársaimmal – mesélte a korábban a Tisza Volán férfi kézilabdacsapatában játszó dandártábornok.

Első hallásra talán meglepőnek tűnhet, de Mózes Ervin egyik kedvenc olimpiai száma a maratoni futás. Szeged város jegyzője ugyanis kilenc évig ultramaratonista volt: 1993-ban New Yorkban 1127 kilométer teljesítése után a második helyezést érte el. Az aktív sportolást 2000-ben hagyta abba egy budapesti verseny megnyerése után.

Rádión és neten

– Sajnos nem tudok szabadságon lenni az olimpia ideje alatt, a hajnali versenyeket azonban élőben fogom otthon végignézni. Napközben nem követem egyenesben az eseményeket. A hivatali munkának nem tenne jót, ha ezt én vagy bármelyik munkatársam megtenné. Televíziózás így biztos nem lesz a városházán, de az internet vagy a rádió nem tiltott dolog – fogalmazott Mózes Ervin. A mieinktől hat-nyolc aranyérem megszerzését várja, öttusában, kajak-kenuban, vízilabdában, de az úszóknál is reménykedik egy első helyezésben.

Visszafizetik

Ha a pekingi olimpián kilencnél több aranyérmet szereznek a magyar sportolók, a Media Markt visszafizeti a vásárlóknak az áruházlánc üzleteiben 2008. augusztus 8–10-e között vásárolt televíziók és DVD-felvevők árát.

– Nem vagyok jó tippelő, de szegedi aranyérem biztos lesz közöttük, amit nagyon megünneplek majd. Négy éve, amikor Janics Natasa két arannyal tért vissza Athénból, két puszival köszöntöttem örömömben. Most egy aranyéremért is adnék ugyanennyit – beszélt a jegyző.

A bűvös hatos számot mondta Kertész József ügyvéd, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke is, amikor a magyar sikerek számát kérdeztük tőle. – A hajnali közvetítéseket, még ha szenvedve is, de megéri végignézni. Az irodámban sajnos nincs televízió, így a délelőtti versenyeket maximum mobil tévén tudom majd figyelemmel követni – beszélt a tizenhét évig versenyszerűen kosárlabdázó ügyvéd. Ő két szegedi aranyéremre számít, amit Janics Natasa és Vajda Attila hoz majd haza Pekingből.

Tiszták leszünk

– A kajak mellett természetesen a kosár- és a vízilabda köt le leginkább, de egy olimpián nincs unalmas versenyszám – fogalmazott Kertész József, aki szerint a magyarok végig tiszták maradnak a játékokon, ugyanakkor doppingeset bizonyára lesz. Leginkább a hihetetlen időket produkáló kínai és tengerentúli sportolóktól számít pozitív mintára. – Azokat a számokat, amelyekről lemaradok, DVD-felvevővel rögzítem majd – árulta el a sportszerető jogász.

A legtöbb aranyérmet a megkérdezettek közül Asztalos Judit várja a mieinktől. A hatszoros válogatott kézilabdás, aki hosszú ideig erősítette a Hódmezővásárhely csapatát, nyolc magyar elsőséget tippel a pekingi ötkarikás játékokon. – Hármat nyerünk kajak-kenuban, egyet-egyet pedig vívásban, öttusában, vízilabdában, úszásban és valamelyik technikai sportágban – jelentette ki a vásárhelyi ASA Építőipari Kft.-nél dolgozó egykori válogatott. Úgy tervezi, hogy az olimpiát csak az esti összefoglalókban követi figyelemmel, ám a vízilabda, illetve a női kézisek meccseit egyenes adásban szeretné élvezni. Utóbbit a hatodik-hetedik hely valamelyikére várja, de titkon reméli, hogy egykori játékostársai ennél is jobb helyezéssel érkeznek haza Pekingből.

Nyerő lesz a huszonegy?

A magyar lakosság várakozása szerint hazánk sikeresen szerepel majd a pekingi olimpián. A becsült eredmény: huszonegy érem, amiből nyolc arany lesz. Az emberek többsége fokozott izgalommal tekint a hét végén induló világverseny elé, noha mindennapjaikat csak részben fogják hozzáigazítani. Nagyjából negyednyien maradnak fent éjszaka és felkelnek hajnalban, ha egy magyar sportoló, vagy csapat küzd olimpiai aranyéremért. Több mint négytizednek pedig reggelente az lesz az első dolga, hogy az eredményekről tájékozódjon.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!