Szeged és környéke

2008.08.20. 22:45

Határokon átívelő nemzetpolitikát sürget a püspök

Ópusztaszer - Nemzeti összefogásért, sokszínű erdélyi politikai életért dolgozik Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök, aki a Csongrád Megyei Közgyűlés meghívottjaként részt vett a tegnapi, ópusztaszeri ünnepségen, és interjút adott lapunknak.

R. Tóth Gábor

– A magyarság összetartozását szimbolizáló emlékmű előtt ünneplünk augusztus 20-án – ám soha nem látott megosztottságban él a nemzet. Miért?
– A magyarság történelmi, Mohács óta tartó szétesése folytán természetes állapota nemzetünknek a széthúzás, a román, szlovák, kommunista vagy éppen Habsburg érdekeknek való alárendelődés. Nekünk nem adatott meg, hogy nemzeti egységbe kovácsolódjunk. Ez adottság, amelyet politikai összefogással le lehet győzni.

– Ezt jelképezi a közvetítőszerep, amelyet az őszi, romániai parlamenti választás előtt vállalt a két magyar párt, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között? Lesz parlamenti képviselete a romániai magyarságnak?
– Fontosabb kérdés, milyen lesz a magyarság képviselete, mint hogy lesz-e egyáltalán. Az RMDSZ ugyanis az egypártrendszeri hagyományok alapján kisajátította a magyarság képviseletét, eltorzult. Egy demokratikus, értékelvű képviseletnek vagyok híve, amire az MPP létrejöttével nyílt esély. Ám megtörténhet, hogy miközben kialakul egy egészséges, plurális rendszer, nem tudjuk megszerezni a hőn áhított képviseletet. Azért küzdünk most, hogy méltányos alku szülessen a két fél között.

Európának szüksége van a keresztyén értékrendre és a szilárd erkölcsi alapokra – vallja Tőkés László. Fotó: Schmidt Andrea

Európának szüksége van a keresztyén értékrendre és a szilárd erkölcsi alapokra – vallja Tőkés László. Fotó: Schmidt Andrea
– Javult az európai uniós csatlakozással az erdélyi magyarság helyzete?
– Semmivel sem előnyösebb: ugyanúgy folyik az asszimilációs politika, mint az uniós csatlakozás előtt. A románok, szlovákok is kirakatpolitizálást folytatnak: azzal takaróznak, a csatlakozáskor megfeleltek az európai normáknak. S eközben folyamatosan csökken a magyarság száma: csak a rendszerváltás óta 2-300 ezerrel kevesbedtünk.

– Tavaly óta európai parlamenti képviselő. Tehet ez ellen ebben a szerepében?
– Kisebbségi kérdésekkel és a volt kommunista országok örökségével foglalkozom. Meggyőződésem, nagy szükség van a keresztyén értékekre, szilárd erkölcsi rendre. Célom pedig egy olyan közös európai politika, amely a magyarügyet egységesen kezeli határokon átívelő nemzetpolitikával.

Névjegy

Tőkés László 1952-ben született Kolozsváron. A Protestáns Teológiai Intézetben végzett. 1989-ben az állami és egyházi hatóságok megfosztották szószékétől, erőszakos kilakoltatása ellen tiltakozó hívei és a hozzájuk csatlakozó temesváriak megmozdulása robbantotta ki a romániai forradalmat. 1990-ben választották a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspökévé, 2003 óta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Nős, három gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!