Szeged és környéke

2008.09.01. 00:21

Kívül szép, belül csúnya házak

Szeged - Honlapunkon Szeged legcsúnyább pontjának egy épületet, a Bruckner-házat, annak is az udvarát választották az olvasók. Külsőre megújult, de a hátsó traktus romos állapotban maradt.

Sulyok Erzsébet

A Kárász utcai palotasor homlokzatát 2002-ben, a Tisza Lajos körúti házakét 2006-ban újították fel, azzal egy időben, hogy a belváros díszburkolatot kapott. A Kárászon egy füst alatt a belső udvarokat is rendbe hozták, a Tisza Lajos körúton azonban sok helyen maradt a régi állapot. Igaz, a Tiszától Tiszáig elérő körúton mindössze 18 ház került sorra: azok, amelyek a legrosszabb állapotban voltak, s önkormányzati tulajdonban álltak, de csatlakozott a programhoz néhány vegyes tulajdonban lévő épület is.

Internetes szavazásunkon a város legrondább pontjának kikiáltott Bruckner-ház azonban nem ekkor, hanem két évvel korábban, 2004-ben kapott új külsőt. A város az Anna fürdőhöz közeli, Széchenyi tér sarki épületet szerette volna szállodának eladni – kicsinosította hát a Brucknert, de csak kívülről. Aki bemegy az udvarra, az láthatja is a lepusztult belső homlokzatot, a csúnya, málló vakolatú lépcsőházat és az aládúcolt függőfolyosót.

Ennek a belvárosi háznak is guszta a külső csomagolása. Fotó: Schmidt Andrea

Ennek a belvárosi háznak is guszta a külső csomagolása. Fotó: Schmidt Andrea
Szerettük volna megnézni, hogy a Tisza Lajos körúti házak udvara milyen, de nem jutottunk beljebb. A lakók zárják a kapukat, nem engedik be az idegent, azzal kapcsolatban pedig, milyen az udvar, csak annyit közölnek: rendben tartjuk. Egyedül a Kárász utcán bukkantunk egy olyan épületre, a 15. szám alatt lévő úgynevezett Herzl-házra, amely kívülről szép, belülről rom, méltán nevezhetjük Patyomkin-háznak. Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az ingatlan a református egyházé – annak lelkészi hivatala is ott található –, ennek ellenére a város felújította a homlokzatát. Nem hagyhatott meg egy romot a korzón.

Patyomkin

A Patyomkin-falvak olyan „álfalvak" voltak, amelyeket Grigorij Alekszandrovics Patyomkin miniszter állíttatott fel II. Katalin cárnő látogatása előtt 1787-ben, a Dnyeper partján, hogy megtévessze a cárnőt.

A református egyházközséget is felhívtuk: Kereskényi Sándor lelkész azt mondta, nincs pénzük a renoválásra. A ház különben csaknem üres. Három család nemrégiben a város segítségével tudott elköltözni az emeleti részből. Mivel legalább 150 millió forintra lenne szükségük, pályáztak a Norvég Alaphoz, és biztató, hogy túljutottak az első fordulón.

Nincs életveszély

Németh István elmondta, a belvárosi házak statikailag rendben vannak. Függőfolyosót csak három házban kellett aládúcolni a 170-ből: a Tisza Lajos körút 39. (Bruckner-ház), a Fekete Sas 23., a Deák Ferenc utca 22–24. szám alatt. Szeplőnek számít viszont a Horváth Mihály utca 7., a Somogyi utca 20., a Roosevelt tér 6., a Deák Ferenc utca 22–24. és 26., valamint az úgynevezett Dáni-ház, ezeket kívül-belül fel kell újítani. Hűvös László, a Fidesz városházi frakcióvezetője szerint a belvárosi házak felújítása ciklusokon átívelő program, a közgyűlésnek mindig biztosítania kell rá a pénzt. Nem szabad olyan esetnek bekövetkeznie, mint ami Miskolcon történt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!