Szeged és környéke

2008.08.07. 21:01

Lábra kapott az egynapos sebészet a kisteleki kórházban

Kistelek - 428 műtétet végeztek november óta a kisteleki egynapos sebészeten és nappali kórházban, amely egy éve írta alá finanszírozási szerződését az OEP-pel. Jelenleg 25-30 orvos dolgozik itt, a betegek 60 százaléka nem a kisváros vonzáskörzetéből érkezik, hanem például Szegedről is.

R. Tóth Gábor

Tavaly a megyében a makói és a vásárhelyi kórház mellett a Kisteleki Egészségügyi Kht. nyert pályázatot egynapos sebészetre. Az OEP azért pályáztatott erre az ellátási formára, hogy a kórházi bennfekvést nem igénylő beavatkozásokat ambulánsan végezzék az intézmények.

Kisteleken egy éve, tavaly júliusban írták alá a finanszírozási szerződést a megyei egészségpénztárral, novemberben pedig megkezdődtek a műtétek: a 185 millió forintból épült, 420 négyzetméteres létesítményben ez idő alatt – július 31-éig – 428 műtétet végeztek, leggyakrabban térdartroszkópiát, illetve kézsebészeti beavatkozást és sérvműtétet.

– Öt szakma indulhatott el Kisteleken: traumatológia, sebészet, érsebészet, fül-orr-gége, urológia, rövidesen kezd a szemészet, később a nőgyógyászat is – vázolja Vígh József, a rendelőintézet vezetője, felelevenítve: a nappali kórház nagyrészt magánhitelből épült, pályázatukon az OEP által finanszírozott ezer műtétet nyerték meg. – Egy üres padlást kellett beépítenünk, felszerelnünk műszerekkel, berendezésekkel, ágyakkal. Szakemberek kellettek: orvosok, beteghordók, asszisztensek, adminisztrátorok – sorolja, hozzátéve: „az első hat hónap kegyetlen volt". Az összes vállalható műtét negyedét tudták elvégezni a szakember- és műszerhiány, valamint az engedélyek csúszása miatt. – Májusban kerekedtünk felül az ingoványon: az eredeti betegforgalmat és bevételt megháromszoroztuk, havi másfélről ötmillió forintra – informált Vígh József.

Műtét utáni rehabilitáció a kisteleki egynapos sebészeten. Túl vannak a nehezén. Fotó: Segesvári Csaba

Műtét utáni rehabilitáció a kisteleki egynapos sebészeten. Túl vannak a nehezén.
Fotó: Segesvári Csaba

Jelenleg 25-30 orvos dolgozik Kisteleken, s nemsokára kezd a 9 szemész is. Tőlük sokat várnak: most 60-65 százalékos kapacitással dolgoznak, ám csak a szürkehályog-műtétek az összes beavatkozás 20 százalékát teszik majd ki.

– A betegek 40 százaléka területen belülről érkezik (25-30 ezer ember tartozik ide), a többiek főként szegediek – mesélte Kincses László osztályvezető főorvos. A betegek hagyományos kórházban 3-4, illetve 5-7 napig feküdnének benn – innen akár 6 órán belül hazamehetnek, persze kontrollra vissza kell majd jönniük.

A páciensek elégedettek: „a sok rossz között egy igazán jó, ami felcsillantja előttünk a Reményt" – írta egyikük a vendégkönyvbe, míg másikuk így fogalmazott: „mintha a Fekete-erdei klinikán jártam volna".

24 óra

A műtétek reggel nyolckor kezdődnek, egyszerre egy operáció zajlik. Napi 10-15 beavatkozás is elvégezhető. A stáb egy orvosból, két műtősnőből, egy beteghordóból és két ápolónőből áll. A betegfelvétellel, adminisztrációval esetmenedzser foglalkozik. Az altatást aneszteziológus és asszisztens végzi, de ilyen esetekhez sem kell már előző este befeküdni. A beteg éhgyomorra jön, amikor sorba kerül, levetkőzik, egyszer használatos műtéti ingben kerül a műtőbe. A beavatkozás után egy kétágyas helyiségben ébredezik, itt egy órán keresztül figyelik, hogy stabilizálódott-e az állapota. Majd a két, hat- vagy kétágyas kórterem valamelyikébe kerül. Legfeljebb 24 órát tölt itt, ha nincs teljesen stabil állapotban, a kisteleki létesítmény illetékes háttérintézetébe, a szegedi, szentesi vagy a kiskunfélegyházi kórházba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!