Szeged és környéke

2008.08.27. 21:29

Nálunk is tanulhattak iszlám terroristák

Szeged - A szélsőséges iszlám frakciók, katonai és terrorszervezetek internetes jelenlétéről és a kibertérben vívott nemzetközi háborúról tartott előadást a Szegedi Tudományegyetemen Kovács Attila iszlámkutató.

Munkatársunktól

A radikálisok a legmodernebb technikai ismeretek birtokában vannak, és fegyverként kezelik a világhálót. Tudásukat Nyugaton szerzik, közülük sokan hazánkban tanultak.

A téma szakértői szerint az 1990-es évek eleje óta több mint 300 szélsőséges mohamedán szervezet, pártfrakció vagy terrorcsoport van jelen az interneten, amit mára már profi módon használnak, néhány akciójuk a magyar világháló-szolgáltatásokat is érinti – mondta lapunknak Kovács Attila. Az iszlámkutató a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke által szervezett nyári egyetemen tartott előadást.

– Valóságos háború folyik az interneten a nyugati és izraeli titkosszolgálatok, valamint az összes, szélsőséges csoportokat jegyző iszlám szervezet között, feltehetően nyugatiak az előadás alatt is blokkolták egyes arab nyelvű oldalak megjelenéseit, amit minden résztvevő láthatott – mondta lapunknak a pozsonyi Comenius Egyetem tanára. – Rendre feltörik egymás oldalait, sőt komputervírusokkal is támadják a számottevő alkalmazásokat.

A cél szentesíti az eszközt

A kutató által vizsgált iszlám közösségek, szervezetek felfogása szerint az internet és az ehhez kapcsolódó technológia fegyvernek tekintendő. Számos irányzat ugyanis vallási alapokon elveti a modern világ fejlesztéseit, de az, ami a céljaikat szolgálja, hasznosnak minősül. Rendkívüli igényesség is jellemzi a honlapokat, ahol a politikai tárgyú írások, videók mellett vallási tanítások, zenék is találhatók.

Megtudtuk: az iszlám radikalizmus internetes jelenlétének szerkesztői és tervezői a legjobb nyugati egyetemeken sajátítják el ismereteiket. Biztos információk nincsenek róla, de valószínű, hogy többen hazánk felsőoktatási intézményeiben is tanultak, esetleg tanulnak. Mesterien alkalmazzák a legkorszerűbb technológiákat.

– Európa és Amerika legtöbb országában még a műholdas vevőkön is blokkolják a radikális iszlám szervezetek tévéadásait, ám a világhálón ezt nem tehetik meg, így a nyugati cenzorok által kifogásolt műsorok a Föld bármely pontjáról elérhetők. Alkalmazzák a ma már népszerű videomegosztó oldalak előnyeit is, a nyugatiak „rémtetteit" és az ezen felbuzduló harci szellemet bemutató propagandafilmek nagyon népszerűek az arab országokban, de ezeket az úgynevezett nashidokat akár Magyarországon is bárki megtekintheti – tette hozzá Kovács Attila.

Nem ritkán előfordul, hogy gyengébb védelemmel rendelkező magyar honlapokat is feltörnek az iszlám szervezetek informatikusai, hogy ide feltöltsék a saját információikat, de Kovács Attila szerint hazánk nem elsődleges célpont.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!