Szeged és környéke

2008.08.24. 20:00

Navracsics Tibor nem akart tűzoltó lenni

Szeged - Tiszasziget vendége volt szombaton Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. A veterán motorok mellett találkoztunk vele, majd óvodát adott át. Beszélgettünk gumigyárról, Szegedről és a tűzoltókról is.

Gonda Zsuzsanna

– Láttam, hogy vizsgálgatta a veterán motorokat. Ért hozzá?
– Nem, csak szemlélődő vagyok. Mint régiségek érdekelnek. Annak idején, még gimnazista koromban néhányszor Jawán és MZ-n motoroztunk.

– Miért fogadta el a meghívást a tiszaszigeti falunapra?
– Egyrészt még nem jártam itt, másrészt Bodó Imre (a település polgármestere, országgyűlési képviselő – a szerk.) kiváló tagja a frakciónak. De a végső érv az volt, hogy megtisztelő, ha egy felújított óvodát kell átadni, mert annyira ritka már, hogy óvodákat nem bezárnak.

Olimpia és esküvő

– Ha nem itt lenne, olimpiát nézne?
– Néztem, szerencsére el is csíptem a második aranyat. De ha nem itt, akkor most egy esküvőn lennék. Az egyik rokonunk nősül, innen egy lakodalomra sietek vissza Budakalászra.

– Táncolni is fog?
– A feleségem kegyetlen teremtés, nem szokta megengedni, hogy lazsáljak.

Navracsics Tibor: Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország. Fotó: Schmidt Andrea

Navracsics Tibor: Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az olimpiát azért is kérdeztem, mert szegedi fideszes sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány is tehet a vártnál gyengébb olimpiai szereplésről. Valóban?
– Érdemes az olimpia után higgadtan végiggondolni, hogy melyek voltak azok a folyamatok, amelynek következtében előállt a legtöbbek várakozását alulmúló szereplés. Élek a gyanúval, hogy annyiban része lehet ebben a kormánynak, hogy 2002-höz képest mind a sportra fordított források, mind a sportnak a kormányzati hierarchiában elfoglalt helye erősen csökkent. De mindez nem azért fontos, hogy megnevezzük, ki a hibás, hanem hogy megtaláljuk a megoldást. Ha a következő olimpiára látványos javulást nem is lehet elérni, de az azt követőre vissza kell térni a nagy sportnemzetek sorába.

Ellenzéki lobbi a térségért

– A Fidesz egymillió új munkahelyet akar. Ez durván ezer gumigyár. A Fidesz gyöngyösi szervezetének népszavazási ötlete hogy szolgálja a munkahelyteremtést?
– Nem csupán arról van szó, hogy a népszavazás miatt döntött úgy az Apollo Tyres, nem megy Gyöngyösre, ennek oka volt a lassú ügyintézés is. Alapvetően egyébként nem országos politikai kérdésről van szó, nem szerencsés, ha az országos politika beleszól. Itt a befektetést pártolóknak nem sikerült meggyőzniük a városban élők jelentős többségét. Ha ez sikerült volna, akkor a Fidesz próbálkozása Gyöngyösön komolytalan lett volna.

– Ha ez nem az országos politika dolga, mi a véleménye Nógrádi Zoltán, Bodó Imre és Kalmár Ferenc leveléről, amelyben a gazdasági és az innovációért felelős minisztereket kérik, határozzák meg a feltételeket, amelyek mentén a kormány támogatja a szegedi beruházásokat?
– Ez lehet egy mód. Konkrétan Gyöngyösön az igazságtételt nem tudja az országos politika elvégezni, bár Daróczi Dávid kiadhat tüzes hangú közleményeket, hogy mindenért a Fidesz a hibás. Azzal, hogy ellenzéki politikusok lobbiznak a térségért, és próbálnak olyan egységes kritériumrendszert nyilvánosságra hozatni a kormánnyal, ami esélyessé teheti Szegedet a beruházásokért, egyetértek. Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország.

Mi lesz a Gyurcsány-kormány után?

– Mire számít ősszel?
– Folytatódik az, ami már fél éve a legfőbb téma a magyar politikában. Nem arról van most már szó, hogy a Gyurcsány-kormány mit fog csinálni, hanem mindenki arról beszél, hogy mi lesz a Gyurcsány-kormány után. A költségvetési vita egyetlen kérdésre csúcsosodik ki: belebukik-e a kormány vagy túléli. Egy ország szempontjából nem jó, ha folyamatosan ez a kérdés.

– Egy felmérés szerint a magyarok leginkább a tűzoltókban, legkevésbé a politikusokban bíznak. Nem szeretett volna más foglalkozást?
– Tűzoltó nem szerettem volna lenni, bár nagyon becsülöm őket. Jogász vagyok, politológus, és egyetemen is oktatok. Ilyen értelemben nem vagyok teljes állású politikus, és nem is gondolom, hogy egész életemet a politikában kellene eltöltenem. Majd meglátjuk, amíg a választópolgárok bizalma ott tart, és bírom energiával, ott leszek, aztán visszamegyek az egyetemre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!