Szeged és környéke

2008.08.08. 23:09

Öröm és aggodalom kíséri Varga Ádám útját

Szeged - Varga Ádámot, a 11 éves, mozgássérült és agykárosodást szenvedett szegedi kisfiút már csak egy 1300 kilométeres út választja el az őssejtbeültetéstől.

Fekete Klára

Vasárnap hajnalban indulnak Kölnbe mind az öten: a szülők, a hétéves Ákos és az öt hónapos Árpád. Az édesanya egyik szeme sír, a másik nevet. Fél a beavatkozástól, de örül, hogy idáig eljutottak. Lapunk stábja is végig Ádám mellett lesz a kölni gyógykezelés idején, a jövő héten.

Varga Ádám Kölnbe indul vasárnap hajnali három órakor. A mozgássérült kisfiú kerekes székét is felpakolják arra a kisbuszra, egy Opel Vivaróra, amelyet a MÁV-tól – az édesapa, Varga István munkahelyétől – kapott kölcsön a család. A pilóta az egyik munkatárs, Kordás József: az ő kezében lesz ezerháromszáz kilométeren át a teljes Varga család sorsa.

Félnek, de reménykednek

Merthogy mindenki utazik: az édesanya, Márkus Tímea, a hétéves Ákos és az öt hónapos Árpád is. Mehettek volna repülővel is, de akkor csak Ádám és Tímea útját tudta volna finanszírozni az S. O. S. Alapítvány
– mint ahogy ez általában szokás, amikor őssejtbeültetésre utaztatják a magyar gyerekeket. Vargáék azonban spórolni akartak azzal a pénzzel, amit a Csongrád megyeiek – lapjaink és a Cora Áruház segítségével is – gyűjtöttek.

Buta kérdést tettünk föl az utazás előtt a családnak: izgulnak?

Lapunk akciójába sok olvasónk is bekapcsolódott – idén tavasszal pénzt gyűjtöttünk Varga Ádám gyógykezelésére. Fotó: Schmidt Andrea

Lapunk akciójába sok olvasónk is bekapcsolódott – idén tavasszal pénzt gyűjtöttünk Varga Ádám gyógykezelésére.
Fotó: Schmidt Andrea

Persze hogy izgulnak, ráadásul félnek is – mondta az édesanya. Félnek attól, hogy Ádámnak fájdalmat okoznak. Félnek, hogy a kisfiú megijed a kórháztól. És félnek a műtét utáni helyzettől: vajon milyen gyereket „kapnak vissza" az őssejtbeültetés után, megváltozik-e Ádám, és mi van akkor, ha mégsem javul az állapota.

Tímea szeme könnybe lábad az utolsó, hangosan feltett kérdés után, majd így nyugtatgatja magát: „De legalább megpróbáltuk, és utólag nem vádoljuk magunkat azzal, hogy nem tettünk meg mindent a gyerekért."

A szegedi kisfiú őssejtbeültetésre vár. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi kisfiú őssejtbeültetésre vár.
Fotó: Schmidt Andrea

Mire elég a 6,2 millió?

Vargáék Kölnben egy magánház két szobáját bérlik majd, napi kilencvenöt euróért. Az összes kiadásról pontosan el szeretnének számolni, amikor hazaérnek, hogy olvasóink is tudják, mire költötték a pénzt. Becsléseik szerint a szállásért hetvennyolcezer, az üzemanyagért mintegy százezer forintot kell kiadniuk. Azt még nem tudják, élelemre mennyit költenek majd el egy nap. A számlájukon jelenleg hatmillió kétszázezer forintot kezelnek, az összegnek elégnek kell lennie arra, hogy még kétszer Kölnbe utazzanak.

Holnap hajnalban – a tegnapi főpróba után, melyen a legkisebb gyerek nem vett részt – Kölnbe utazik az öttagú Varga család. Fotó: Schmidt Andrea

Holnap hajnalban – a tegnapi "főpróba" után, melyen a legkisebb gyerek nem vett részt –
Kölnbe utazik az öttagú Varga család. Fotó: Schmidt Andrea

Német kontra kínai

– Maga a németországi beavatkozás háromezer euróba, mintegy egymillió nyolcszázezer forintba kerül – mondta el az alapítvány elnöke, Balogh Csaba. – Ez tartalmazza az úgynevezett regisztrációs díjat, az őssejt levételét és beültetését, s a kontrollvizsgálatokat a kölni Xcell-center magánklinikán. Itt a gyerek saját őssejtjeivel gyógyítanak, míg Kínában – ahol hat-nyolcmillió forintba kerül egy ilyen beavatkozás – a donorok őssejtjeit használják fel.

Saját őssejt

A magzati fejlődés során kis számban megmaradnak az úgynevezett „mindenre képes" sejtek, a szöveti őssejtek. Megfelelő körülmények közé kerülve elvben a szervezet bármely sejtje, szövete kialakítható belőlük. Varga Ádámnál a csípőcsontból nyernek csontvelőt, majd a kinyert egészséges, életképes őssejteket két nap múlva visszaültetik.

Lapunk stábja ott lesz az őssejtbeültetés idején. Fotó: Miskolczi Róbert

Lapunk stábja ott lesz az őssejtbeültetés idején.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Délmagyarország és a Délvilág – Ádámért

2007. február 19-én számoltunk be először arról, hogy a szegedi kisfiúnak, Varga Ádámnak mintegy 6 millió forintot kellene összegyűjtenie, hogy Kínában őssejtbeültetéssel javítsanak az állapotán. Ettől kezdve rendszeresen írtunk arról, hogyan adakoznak az emberek, és milyen nehezen szaporodik a pénz a filléres kupakgyűjtésből. 2008 februárja jelentette a fordulópontot: a Délmagyarország és a Délvilág a Corával összefogva csaknem 2 millió 200 ezer forintot gyűjtött össze a megszűnő egy- és kétforintosokból az egész megyét megmozgató akció során. Ennek volt köszönhető, hogy összegyűlt a pénz a kínai kezelésre. Majd kiderült, a távol-keleti klinika árat emelt... Így került képbe a kölni magánklinika, amely közelebb van, olcsóbb, és ahová a pénzből még kétszer kiutazhat a kisfiú. Lapunk stábja természetesen ott lesz Varga Ádám mellett a kölni klinikán a gyógykezelés idején, a Délmagyarország és a Délvilág mindennap a helyszínről számol be az eseményekről. A család augusztus 16-án reggel indul vissza Szegedre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!