Szeged és környéke

2008.08.31. 10:07

Pénztárcapróbáló tanévkezdés elsőben

Szeged - Ha mindenből középkategóriát választunk, akár 30-40 ezer forintot is otthagyhatunk az üzletekben és a tankönyvekért. A minőség mellett a divatos rajzfilmfigurák is felsrófolják az árakat, tapasztalták a leendő elsősök anyukái. A beszerzendők listája a kisiskolásoknál a leghosszabb tanévkezdés előtt.

Farkas Judit

Büszkén mutatta becsomagolt munkafüzetét a hatéves Nagymihály Bence: a tankönyvekre átlátszó borítót kért a tanító néni, hogy a gyerekek addig is megismerjék azokat, amíg meg nem tanulnak olvasni. A tankönyvcsomag 8000 forintba került, és ez csak egy tétel volt a beszerzendők listáján, mielőtt elkezdődik az első osztály a Rókusi Általános Iskolában.

– Az írószerboltban mindenből jó minőséget kértünk, közepes árkategóriában – magyarázta Bence édesanyja, Nagymihály Mária. Összesen hétezer forintot fizettek, miután a kosárba került minden szükséges holmi a színes papírtól a vonalzóig: az iskolatáska pontosan kétszer ennyibe került.

– Merevítős, így tartja a hátat, és szivacsos, hogy kényelmes legyen – írta le Mária a jó iskolatáska ismérveit: nem mindegy, miben cipelik a többkilós súlyt a kicsik. Hogy könnyebben bepakolhassanak, hasznos, ha a táskának több rekesze is van. A tolltartó, amelyen Wall-E, a robot figurája díszeleg, akciósan volt 1800 forint, de Mária szerint nem érdemes nagyon olcsót vásárolni: a papírbelső hamar tönkremegy, és jó, ha a táska, tolltartó nem csak egy tanévre szól.

Nem érdemes a legolcsóbbat választani – Minimum 40 ezer forint a tanszer. Fotó: Karnok Csaba

Nem érdemes a legolcsóbbat választani – Minimum 40 ezer forint a tanszer.
Fotó: Karnok Csaba

Miután mindent beszereztek, több mint 30 ezer forinttal lett könnyebb a családi pénztárca, és ha a napi háromszori étkezés csaknem 8 ezer forintos díját is hozzászámoljuk, majdnem 40 ezernél járunk. Nem úszta meg az évkezdést sokkal olcsóbban Pócsikné Hoffmann Andrea sem: Barbara lánya a volt Fő fasori iskolában kezd szeptemberben. Idén ott rendezték a hivatalos városi évnyitót, ahol az iskola felvette Gregor József nevét. Barbara verset mondott, és az ünnepi alkalomra új ünneplőruha dukált: a fehér blúzt és a fekete szoknyát 4 ezer forintért szerezték be.

– Ha mindent összeadok, legalább 35 ezer forintot elköltöttünk – mondta Andrea: 8500 forintba kerültek a tankönyvek, a Hello Kitty figurával díszített táskáért 10 ezer forintot adtak, az iskolában kért felszerelés 13 ezer forintot tett ki. – Piros-kék ceruza, pálcika, korongok, óralap, rajzlap, mérőszalag, zsírkréta, ecset és vízfesték – sorolta Barbara anyukája, mennyi mindenre szüksége van egy elsős nebulónak, és ez még messze nem minden.

– Vízfestéket lehetett kapni száz forintért is, de Barbaráé 1000 forintba került: ha a festék halvány, nem fog rendesen, a gyereknek nem lesz sikerélménye – indokolta Andrea, miért döntöttek időnként a drágább megoldás mellett.

Nagymihály Bence lelkesen válogatja a füzeteket és könyveket. A csomagolásban édesanyja segít. Fotó: Karnok Csaba

Nagymihály Bence lelkesen válogatja a füzeteket és könyveket.
A csomagolásban édesanyja segít. Fotó: Karnok Csaba

A tanárok is tisztában vannak vele, hogy számít a minőség: Szélpál István Dominik leendő osztályfőnöke a Rókusi Általános Iskola ének-zene tagozatán meghatározta a kért márkát a radírnál, ceruzánál, ragasztónál. Bár sima A5-ös füzetet már 30 forinttól lehet kapni, István minden füzetén más-más mesefigura pompázik: egy-egy divatos mesehős akár a kétszeresére is növelheti az árat, tapasztalta édesanyja, Faragó Krisztina. Ők 20 ezer forintnál járnak – eddig: a tankönyvcsomagért 5 ezer forintot fizettek, de valószínűleg még nem érkezett meg minden könyv, munkafüzet – magyarázta Krisztina.

Harmincezer forint alatt nem lehet megúszni az évkezdést, ha nem akarjuk, hogy gyermekünk a kitörő hegyű ceruzával bíbelődjön, vagy tartáshibája legyen a nem megfelelő iskolatáskától. A rászorulók 5500 forint iskolakezdési támogatást kapnak, tudtuk meg Krisztinától, aki a szegedi családsegítő szolgálat munkatársa: csakhogy ez az összeg a tankönyvek árát sem fedezi.

Az elsősök legszükségesebb felszerelése

Tankönyvcsomag 8000-8500 Ft
Grafitceruza 50-90 Ft
Iskolatáska 2000-30 000 Ft
Füzet (A5-ös) 30-120 Ft
Tolltartó 300-3000 Ft
Mappa (karton) 199-600 Ft
Tisztasági csomag 500-600 Ft
Ecset 40-120 Ft
Vízfesték 100-1200 Ft
Ceruzahegyező 70-3600 Ft
Tornacipő 600-1300 Ft
Radír 50-500 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!