Szeged és környéke

2008.08.16. 00:19

Ron Ringwood a Szegedixie sztárvendége

Szeged - A gospel utazó nagykövetét is hallhatja szombat este az újszegedi szabadtéri színpadon a publikum: Ron Ringwood lesz a Szegedixie külföldi sztárvendége.

R. Tóth Gábor

– Jazz a tűz, ami a lelkemben ég. Benne van a járásomban, a beszédemben, elárasztja mindenem – vallja az amerikai énekes, Ron Ringwood, a ma esti Szegedixie sztárvendége.

A hatvan év körüli előadó – korát nem szívesen árulja el, mint ahogy Louis Armstrongról sem tudni, pontosan mikor anyakönyvezték – mindent játszik, ami fekete jazz. Egyaránt építkezik jazz, gospel, blues, rock és funk elemekből.

Most pedig kifejezetten a szegedi koncertre, a Storyville Jazz Banddel közös fellépésére szabta repertoárját: a számok között akad tipikus boogie-woogie-s blues, de swinges szerzemény is. Mivel az amerikai énekes csak ma délután találkozik először Háló Pállal és zenekarával – délután egykor érkezik Szegedre, így mi is csak e-mailben tehettük fel neki kérdéseinket –, rengeteg meglepetést, improvizatív elemet ígér koncertjén.

Ringwood 20 évvel ezelőtt kezdte pályafutását, két legendás előadó, Lou Blackburn és II. James Bryent Woode pártfogoltjaként. 1980-ban ismerte meg nevét Amerika: ebben az évben rendezte meg először a „Jazz Festival at the see" nevű eseményt, amely 14 sikeres évet élt meg.

Ron azonban még többet akart: megismertetni Európával legkedveltebb zenei stílusát, a gospelt. Ő lett e keresztény vallási életben használt, az egyéni vagy közösségi hit zenei kifejezésére szolgáló zene utazó nagykövete az öreg kontinensen, és immár 10 éve munkálkodik a Ron Ringwood's Gospel Messengers nevű formáció élén. Azóta kétlaki életet él: fél évet az USA-ban, felet Németországban tölt.

Kelet-Európa néhány országában is megfordult már – például Lengyelországban –, hazánkban azonban először turnézik. Tegnap a Szigeten is fellépett, ma este pedig a szegedi zenerajongókat varázsolja el. Ron előadásmódja elementáris erővel hat a közönségre: igazi showmanként bármilyen körülmények között sikerre viszi produkcióját, ugyanis – amint fogalmaz – „a jazz te vagy, a jazz én vagyok. Mindketten a magunk útján harcolunk a lélek szabadságáért, a zenén keresztül".

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!