Szeged és környéke

2008.09.15. 22:57

1600 bliccelő számíthat bírósági felszólításra

Szeged - A szegedi tömegközlekedés visszaeső vagy bujkáló potyázói 15-17 millió forintnyi pótdíjjal tartoznak. Van, aki már a végrehajtót várja. A „csúcsbliccelő" jelenleg 560 ezer forinttal tartozik, és 22-szer kapták el.

Tombácz Róbert

Jelenleg kicsivel több mint 1600 bliccelési ügy van bírósági szakaszban Szegeden: olyan „ügyfelek" ellen kér fizetési meghagyást a tömegközlekedési ellenőrzéseket végző Dakört Kft., akik 30 napon túl sem rendezik a rájuk kiszabott pótdíjat. Az ügyek 35 százalékában már jogerős végzés is született, így – ha maguktól nem fizetnek – ajtajukon hamarosan a végrehajtó kopogtathat. Most 42-en tarthatnak ettől.

Az 1600 ügy az elmúlt 8 hónapban elvégzett, közel 77 ezer ellenőrzésnek ugyan csak töredéke, mégis 15-17 milliós kintlévőséget jelent a Dakörtnek, illetve a szegedi tömegközlekedésnek – mondta el Császár Béla, a cég igazgatója. A január és augusztus közti ellenőrzéseken egyébként az utazóközönségnek nagyjából 15 százaléka akadt fenn – az ügyek 61 százalékában viszont már befizették a pótdíjakat a „jogosulatlanul utazók".

Jegyeket, bérleteket ellenőrzésre kérem felmutatni! Illusztráció: Segesvári Csaba

Jegyeket, bérleteket ellenőrzésre kérem felmutatni! Illusztráció: Segesvári Csaba
Sok esetben azonban sajnos nemcsak a Dakört, de maga a bíróság sem képes elérni a bliccelőt. Például, ha az illető elköltözött a megadott címéről, nem is lakott ott, vagy nem tudják kézbesíteni neki a fizetési felszólítást. A behajthatatlan pótdíjakat részben az ellenőrök korlátozott jogköre magyarázza: ha a bliccelő arra hivatkozik, hogy „nincs nála semmilyen okmány", nem állítható elő. Ilyenkor két lehetőség van: rendőrt hívnak – akinek köteles megmutatni az igazolványát –, és addig visszatartják az utast, vagy elfogadják a bemondott címet. Bár az utasok 98 százaléka együttműködő, havonta 15-20 alkalommal rendőrt kell hívniuk az ellenőröknek, mert jól ismert, hamis címeket bediktáló vagy éppen agresszív bliccelővel van dolguk.

Mások méltányossági kérelemmel igyekeznek csökkenteni vagy megúszni a büntetést. Idén eddig nagyjából 400 kérelem érkezett a Dakörthöz: leggyakrabban a rossz szociális helyzetükre hivatkoznak a jogosulatlanul utazók.

A „csúcsbliccelő" jelenleg 560 ezer forinttal tartozik, és 22-szer kapták el. A félmilliós büntetés kamatok nélküli – ennek felszámolására ugyanis nincs törvényi lehetőség –, a bírósági eljárás díjait azonban a bliccelőre terhelik.

Kutatás és porolás

A Dakört akkor sem adja fel, ha hamis a cím. Ilyenkor úgynevezett lakcímkutatásba fognak, azaz a szegedi okmányirodától – ami hozzáfér az országos lakcímnyilvántartóhoz – kérnek adatokat a bliccelő elérhetőségéről. Előfordul persze, hogy ott sincs hasznosítható adat. Ha viszont bírósági ítélet születik egy-egy ügyben, a büntetés öt évig behajtható. Az ilyen ügyeket időről időre leporolják, és újra próbálkoznak a büntetés behajtásával – árulta el az igazgató.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!