Szeged és környéke

2008.09.14. 22:39

A háztartásokból 35-féle rovarirtó tűnik el

Szeged - Harmincöt féle rovarirtót tett feketelistára a tisztiorvosi szolgálat, mert káros az egészségre. Árulni viszont lehet ezeket a készlet erejéig, és van más vegyszer is helyettük.

Dombai Tünde

Három hete kivont a forgalomból az ÁNTSZ 35 háztartási rovarirtó szert, mert azok egészségre ártalmas hatóanyagokat – klórpirifoszt, metomilt, alletrint, malationt, S-hidroprént, S-bioalletrint – tartalmaznak. A tiltólistán szereplő hangyairtók, légy-, csótány- és szúnyogcsalétkek döntően kártevőpusztításra szolgáló mérgek. Simon Gergely környezetkémikus szerint ezek a szerek rákkeltő anyagok, idegmérgek, károsíthatják a hormonrendszert. A Levegő Munkacsoport elnöke, Pál János a Tudatos Vásárlók Egyesületével egyetértésben már most arra szólítja fel a vásárlókat, hogy ne vegyék ezeket a lapkákat, spirálokat, spray-ket, kenőcsöket, porokat. Arra biztat, hogy szóljanak az üzletvezetőnek, és mindet vetessék le a polcokról. Kemikáliák helyett a népi bölcsességet ajánlja: moly ellen levendulát, rovarirtónak csalánpermetet, legyek ellen légycsapót, szúnyog ellen hálót, hangya útjába fokhagymát.

Körbenéztünk két szegedi kertészszaküzletben és több nagy vegyesboltban. Egy kivétellel mindben találtunk két-három tiltott rovarölőt a polcokon. Papp Csaba Mars téri boltja egy nagykereskedőtől vásárol, attól a cégtől régóta nem kapott ilyen szereket. Másféléket viszont igen, tehát minden ház körüli kártevőre tud valami ölőszert adni. Egyik vevője, a harminc év körüli, kisgyermekes Andrea elmondta, társasházban laknak, ott használ hangyacsalétket is és a spájzban ragacsos molyirtót is. – Különben tele lennénk mollyal. Lepi a tésztákat, mindent. Nem a hatóanyagot böngészem, hanem az számít, hogy „mitől döglik a légy". Méreg amúgy is mindenben van, és ha még nem is használ, akkor az dupla pusztítás.

Miért lehet még forgalomban tiltott vegyszer? A félreértést éppen a „forgalom" szó okozza. Az ÁNTSZ – kommunikációs főosztályának közleménye szerint – a hivatalos jogszabály szerint nem minden egyes üzletet, boltot és nagykereskedőt ért alatta. A tisztiorvosi szolgálat kizárólag az első értékesítőt, vagyis a gyártót vagy az elsőként országba importáló céget tekinti forgalmazónak. Így amit ők már kiszállítottak – hiába hivatalosan káros –, ott lehet a polcokon a szavatossági idő lejártáig.

Kistételben méreg, nagytételben irtó jó?

A kivont hatóanyagot tartalmazó szereket speciális engedéllyel rendelkező gazdálkodók sem vethetik be a földjeiken. Nagyot néztünk azonban, amikor a BI 58-at megláttuk a polcokon. – Ez köztudottan idegméreg. A DDT után harminc éve mindjárt ezt kellett volna betiltani. Jól működhet a vegyi lobbi, ha a nagybani felhasználó lemérgezheti a földjét! – bosszankodott egy név nélkül nyilatkozó kereskedő.

A tisztiorvosi szolgálat 35-ös tiltó listája

Aqua Reslin Super ULV-koncentrátum, Baygon molyirtó lap, Biolit szúnyogirtó spirál, Biolit Uni légy- és szúnyogirtó aeroszol, Biopren-BH 10 EC rovarnövekedés-gátló koncentrátum, Biopren-BH 1,2 rovarirtó koncentrátum, Biotoll molyirtó lap, Bros légyirtó kenőanyag, Bros légyirtó szer, Calgonit Sterizid Fliegen-Ex légyirtó kenőanyag, Detia csótány- és ezüstös pikkelykeirtó csalétek, Detia molyirtó lap, Dursban Pro rovarirtó koncentrátum, Empire 20 rovarirtó koncentrátum, Gett rovarirtó permet, Golden Bait légyirtó szer, Golden Malrin Muscamone csalétkes légyirtó granulátum, Johnson Raid hangyairtó csalétek, Johnson Raid szúnyogirtó spirál, Master 25 CS rovarirtó koncentrátum, Moscacid légyirtó szer, Neo-Mustox légyirtó szer, Orion csótányirtó csalétek, Orion hangyairtó csalétek, Pedex Extra tetűirtó szer, Pennphos-B rovarirtó koncentrátum, Protect hangyairtó csalétek, Protect-B hangyairtó porozószer, Protect-B légyirtó szer, Protect-B molyirtó lap, Protect-Barrier házi hangyairtó csalétek, Racan Fermone légyirtó granulátum, Reslin Prémium melegköd-képző szer, Rovar Stop rovarirtó permet, Stimukil-Z légyirtó csalétek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!