Szeged és környéke

2008.09.23. 22:50

A walesi orvos mától nem dolgozik a patológián

Szeged - Mikó Tivadar (képünkön), a szegedi patológiai intézet vezetője kedden belső vizsgálatot rendelt el, amely auditálja a Nagy-Britanniában elmarasztalt orvos itthoni munkáját.

Munkatársainktól

Zs. Tóth Endre munkaviszonya ugyancsak tegnap közös megegyezéssel megszűnt, mivel nem tett eleget közalkalmazotti kötelezettségének, nem tájékoztatta felettesét az ellene külföldön folyó eljárásról.

– Tudtam az ellenem folyó vizsgálatról, amelynek az eredményét elfogadom, viszont a szankciót rendkívül súlyosnak, egyben eltúlzottnak tartom – nyilatkozta lapunknak Zs. Tóth Endre, aki – tegnapig – patológus szakorvosként dolgozott a szegedi patológiai intézetben.

A szegedi orvos 2007-ben – február közepétől öt hónapig – dolgozott a
walesi Prince Philip Kórházban. Munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Távozása után vizsgálatot indítottak ellene, amely a napokban fejeződött be.

A brit orvosi regisztert vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) – mint azt tegnap megírtuk – elmarasztalta a magyar patológust, nevét törölték a brit orvosi nyilvántartásból. A testület négy esetben nem találta bizonyítottnak, hogy az orvos hibás diagnózist adott volna, viszont megállapította, hogy 18 esetben tévedett a diagnózis felállításában, 15 esetben tévedett vagy rosszul értelmezte a szövetmintát, 5 esetben pedig egymásnak ellentmondó szakvéleményt állított ki, és egy esetben a minta már nem volt elérhető.

A szegedi orvos azt mondta, bánja, hogy nem vett részt a bizottság ülésein, azt pedig nem tudja, hogy ha mégis részt vesz, azokon más következtetésre jutottak volna-e.

Mikó Tivadar: A mélyreható vizsgálat  hosszú hetekig tarthat. Fotó: Karnok Csaba

Mikó Tivadar: A mélyreható vizsgálat hosszú hetekig tarthat.
Fotó: Karnok Csaba

A bizottság megállapításaival kapcsolatban megismételte, hogy elfogadja, bár nem emlékezhet minden esetre. Néhánynak az eredményét lehetne vitatni.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pathologiai Intézetének vezetője, Mikó Tivadar professzor az ügyben tegnap két döntést is hozott.

– Zs. Tóth Endre munkaviszonya kedden megszűnt, aminek csak közvetve van köze a GMC által meghozott döntéshez. Tóth doktor sem szakmailag, sem etikailag nem tett eleget közalkalmazotti kötelezettségének, nem jelentette, hogy ellene orvosi munkája miatt külföldön vizsgálat folyik, munkaviszonya emiatt szűnt meg. A döntést egy vele folytatott többórás beszélgetés előzte meg, az intézkedést tudomásul vette, belátta, hogy hibát követett el, közös megegyezéssel váltunk el egymástól – nyilatkozta lapunknak Mikó Tivadar.

Az intézet igazgatója ugyancsak tegnap belső vizsgálatot rendelt el, amely az orvos itthoni munkáját auditálja. A professzor azt mondta, a mélyreható vizsgálat várhatóan hosszú hetekig tarthat. Arra a kérdésre, van-e Zs. Tóth doktor számára visszaút az intézetbe, ha az itthoni diagnózisairól bebizonyosodik, hogy azok helytállók, Mikó Tivadar azt válaszolta: nem akar idő előtt semmit sem mondani.

Az intézetből távozott patológus lapunknak elmondta, sajnálja, hogy a kinti eljárásról nem tájékoztatta a professzort, ez hiba volt, azt gondolta, hogy egyedül is meg tudja oldani ezeket a szakmai kérdéseket.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!