Szeged és környéke

2008.09.21. 21:13

Csökkenhet az infláció

Az augusztusi inflációs adatok nem tértek el jelentősen az elemzői várakozásoktól, a fogyasztói árindex mérséklődése tovább folytatódhat – mondták egybehangzóan a megkérdezett szakértők.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta: a havi és az éves adat is kellemes meglepetés, bár az elemzői konszenzus 6,65 százalék volt, és a 6,5 százalékos adat nem jelent túl nagy eltérést. Az infláció mérséklődésének fő oka, hogy az élelmiszerek és ruházati termékek ára szezonális okok miatt visszaesett. Kedvezően hatott a korábbinál alacsonyabb olaj-, valamint az ebből adódó alacsonyabb üzemanyagár is.

Kopik Tamás, a GKI kutatásvezetője szerint is a szezonális élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok árának csökkenése áll az árindex mérséklődése mögött. Hozzátette: az infláció jó eséllyel csökken jövőre is. Az idei kedvező mezőgazdasági terméseredmények hatására ugyanis az élelmiszerárak emelkedésének lassulására lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!