Szeged és környéke

2008.09.22. 22:12

Éheznek az itt rekedt fecskék

Szeged - Több ezer fecske rekedt hazánkban, és éhezik a hirtelen jött lehűlés miatt. Nem találnak maguknak rovarokat a szeles, hideg időben, ezért sok madár legyengül, de éhen is halhat. Állatvédők és civilek próbálnak segíteni a füsti- és molnárfecskéken.

Kancsár Tímea

A váratlan lehűlés miatt több ezer fecske rekedt hazánkban, nem tudott Afrikába költözni. Lapinformációk szerint például Hajdú-Bihar megyében több száz legyengült fecske szállt le az úttestre. Ezek egy részét befogták. A hortobágyi madárkórház munkatársai igyekeznek életben tartani e madarakat. Repülővel szállítják a megmentett fecskéket Afrikába, ha a hatóságok is engedélyezik.

– Csongrád megyében is több madarat láttunk elhullani az utak mentén. Sziksós-, illetve Fehértó környékén még mindig sok példánnyal lehet találkozni, mert a fecskék legkedveltebb éjszakai találkahelye a nádas – magyarázta Lovászi Péter. A Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei Csoportjának titkára elmondta: az itt rekedt füsti-, illetve molnárfecskék valószínűleg északabbról származó példányok, és vonulás közben, nálunk érte őket a hideg. Vagy olyan idősebb egyedek, melyek sok fiókát neveltek a nyáron, elfáradtak, emiatt halogatták az indulást. Esetleg későn kikelt példányok.

A novembert idéző hideg a fecskéket is megviseli- Fotó: MTI/Nagy Lajos

A novembert idéző hideg a fecskéket is megviseli.
Fotó: MTI/Nagy Lajos

– Ha a fecskék túlélik az első évüket – nem válnak ragadozó madarak áldozataivá, sikeresen elvonulnak délre –, akkor nagy valószínűséggel az 5-6 éves kort is megérik. Két-három évente előfordul azonban, hogy hidegebb az ősz, és nagyobb számban rekednek itt a fecskék. Fontos, hogy e néhány napos krízishelyzet átvészelését mesterséges táplálással segítsük, de nem feltétlenül tartom jó megoldásnak, hogy a megmentett állatokat repülővel szállítsák Afrikába. Ezzel ugyanis beavatkozunk a természet rendjébe: így a fiatal egyedek nem tanulják meg a vonulási útvonalat. Amikor kicsit jobbra fordul az idő, a megerősödött példányokat inkább szabadon kellene engedni. Ezek még most is csatlakozhatnak társaikhoz – osztotta meg velünk véleményét Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Ott évente 50-100 olyan fecskét gondoznak, amelyet civilek visznek be hozzájuk. Egy hete náluk is több a madárbarát látogató.

Megfelelő eleség

Magyarországon nyaranként 220-320 ezer pár füsti- és 100-200 ezer pár molnárfecske él. Egy pár évente 3-5 fiókát nevel. A füstifecske elszórtan, istállókban, külterületen rak fészket – Csongrád megyében 10-20 ezer párról tudnak. A molnárfecskék városlakók: megyénkben nagyjából 5-10 ezres nagyságú a populáció. A fecskék megeszik a liszt-, illetve a csontkukacot, a rovarokat. A macskaeledellel összekevert főtt tojássárgája is megfelelő eleség számukra. Ha a fecske megerősödött, elrepül.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!