Szeged és környéke

2008.09.05. 00:00

Elkezdődött a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Szeged - A szegedi nemzetközi tiszai halfesztivál szervezői idén nem csak a haspártiakra gondoltak. A víz, a sport, a zene és a levegő szerelmeseinek is érdekes programmal készültek. Ma este hét órától a vízi színpadon Boban Markovics műsorát hallgathatják meg a Huszár Mátyás rakpartra látogatók.

Bobkó Anna

Négy napig ismét halászléillat lengi be a Tisza mindkét partját, hiszen tegnap este kezdetét vette a négynapos nemzetközi tiszai halfesztivál. A rendezvény azonban nemcsak a finom ételekről szól, a zene kedvelői is találnak csemegéket. Rögtön az első napon egy tehetséges fiatal csapat, a T–3 együttes koncertjére csápolhattak a fesztivál látogatói. A fiatalok után a Zsom-Boys együttes zenéjére rophatták, akik szerették volna ledolgozni a vacsorára megevett első, finom és nagy halászléadagot.

Ma este hét órától a vízi színpadon Boban Markovics műsorát hallgathatják meg a Huszár Mátyás rakpartra látogatók. Szombaton ugyanitt este hat órától Charlie énekel, vasárnap délután öt órától pedig Zalatnay Sarolta „csinál tölcsért a kezéből", az Irigy Hónaljmirigy műsora előtt. A vicces fiúkat este nyolc órakor Bangó Margit és a szegedi cigányzenekarok közös műsora követi.

 

Nagy volt a készülődés, teherautók sorjáztak a rakparton tegnap délután


A bor kedvelői a Stefánia sétányon, a vár melletti borozóban ízlelgethetik Magyarország tájjellegű borait. A sport szerelmeseinek is kedveznek a szervezők: az újszegedi Partfürdőn felállított olimpiai sátorban a szegedi olimpikonokkal találkozhatnak a rajongók. Szombaton délelőtt tíz és délután egy óra között rendezik a Boszorkány-sziget–Maros-torkolat rekordkísérletet. A nyolc kilométeres távot földön, vízen és levegőben teszik meg a jelentkezők. Vasárnap délelőtt tíz órakor startol az I. szegedi sárkányhajó-versengés első futama, a díjátadást délután négy órakor tartják.

Siklani azonban nemcsak a vízen, hanem a levegőben is lehet majd ezen a hétvégén. A szegedi boszorkány mellett – aki szombaton délelőtt tíz órakor röpülve hozza a paprikát a bástyán felállított óriásbográcsba – bárki repülhet. Az érdeklődők ugyanis repülőgépből, madártávlatból is megszemlélhetik a halfesztivált, vagy hőlégballonnal emelkedhetnek a magasba.

Beáll, hangol a zenekar. Az első koncertet a szegedi T-3 együttes adta a vízi színpadon. Fotó: Karnok Csaba


Lecsó is rotyog

Szombaton a Partfürdőn lapunk munkatársai is főznek halászlét. vannak köztük, akik a lecsót legalább annyira szeretik – csakhogy a Délmagyar csapatában kell helyt állniuk, és nem tudnak elmenni a 7. Szentesi Lecsófesztiválra. Ezért, hogy senkinek se legyen hiányérzete, a négybográcsnyi halászlé mellett egy ötödikben lecsó is rotyog majd.

Tutajjal a fesztiválra

A Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a halfesztivál programjaihoz hagyományőrző tutajozással járul hozzá. Az egyesület által készített, a hagyományos formákat megőrző vízi jármű augusztus végén készült el Makón, majd tegnap, csütörtökön, 9 órakor indult útjára a Maroson, majd a Tiszán Szeged felé. A tutaj várhatóan ma este érkezik városunkba, s szombaton, délelőtt 10-kor fut be a rakparton felállított óriás bográcshoz, ahol a tutajon szállított sót adjuk hozzá az itt készülő halászléhez.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!