Szeged és környéke

2008.09.15. 20:09

ESG: mérésre új program

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal egy újszerű mérési elvre épülő számítógépes programról, az ESG-ről olvashatnak összeállítást.

Ki nem vágyott, akárcsak egyszer is arra, hogy a házi orvosa két perc alatt megmondja, mi a baja. A megoldás megszületett: ESG. Egy újszerű mérési elvre épülő számítógépes program, amely két perc alatt csaknem hatmillió mérést végez. Mind szövegesen, mind grafikusan három dimenzióban jeleníti meg belső szerveink funkcionális állapotát.
A program alapja a chronoamperometria, amely Frederick Gardner Cottrell XIX–XX. századi kutatásaira épül. Feltételezéseit arra alapozta, hogy a sejtközi folyadékban található ionok határozzák meg a sav-bázis egyensúlyt. Ennek koncentrációja pontos képet adna a szervezet állapotáról. Sajnos nem vizsgálható, mert a sejtközi folyadékból nem lehet mintát venni.

Ezért dolgozta ki Cottrell az ESG-eljárást. Ez egy újszerű elektronikus mérési elvre épül, amelyet dr. Maraek, a Párizsi Orvosi Egyetem neurológusprofesszora saját kutatási eredményeit összegezve fejlesztett ki több mint 20 év alatt. Az ESG előnyét rendkívül sokrétű felhasználása jelenti. A teljes test vizsgálatát el tudjuk végezni minden külső behatás nélkül. Gyors a probléma eredetének a vizsgálatában, mert a rendszer javaslatai alapján szűkíthető a vizsgálandó területek száma. A Magyar Háziorvosok Országos Szakkollégiuma az ESG-t alkalmasnak találta a magyarországi orvosi gyakorlatban való bevezetésre.

Dr. Tóth Tibor,
Park Egészségközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!