Szeged és környéke

2008.09.22. 19:47

Fertőzéssel terjed a nátha

Szeged - rossz idővel a náthaszezon is beköszöntött: a lehűlt nyálkahártyán könnyebben bejutnak a megbetegedésért felelős rhinovírusok. A tüneti kezelés mellett kamillateát és sok C-vitamint javasol a háziorvos.

Farkas Judit

Antibiotikumot csak szövődményeknél írnak fel az orvosok, a fertőződést segít elkerülni a réteges öltözködés, a párásítás és az egészséges életmód.

A rossz idő beköszöntével megérkezett a náthaszezon is, tapasztalják a háziorvosok: Cs. Szabó András szegedi rendelőjében 30-40 százalékkal nőtt a betegforgalom az elmúlt másfél hét alatt.

– A hideg időnek nagy szerepe van a fertőződésben – magyarázta a háziorvos. A náthát ugyanis rhinovírusok okozzák, és ha a nyálkahártyák túlzottan lehűlnek, könnyebben bejutnak a kórokozók a szervezetbe. – Többet tartózkodunk fűtött helyiségben. A száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyákat, ami szintén megkönnyíti a vírus dolgát – vázolta fel a másik rizikófaktort: réteges, évszaknak megfelelő öltözködéssel, a fűtött helyiségek párásításával csökkenthetjük a fertőződés esélyét.

– Enyhe láz, fejfájás, orrfolyás, száraz köhögés, enyhe végtagi és mellkasi fájdalom – sorolta a leggyakoribb tüneteket a háziorvos. – Mivel vírusfertőzésről van szó, tüneti kezelést javasolunk: láz- és fájdalomcsillapítót, szalicáttartalmú gyógyszereket, vitaminokat, orrcseppet, torokfertőtlenítőt és köhögéscsillapítót írunk fel – ismertette a kezelést. Segít a sok C-vitamin és a kamillatea is – általánosságban is fontos a megfelelő folyadékpótlás. A könnyű, vegyes étrend is gyorsíthatja a felgyógyulást.

Az egyszerű nátha ritkán vezet szövődményhez. Illusztráció: Segesvári Csaba

Az egyszerű nátha ritkán vezet szövődményhez.
Illusztráció: Segesvári Csaba

Antibiotikumot csak szövődményes esetben, bakteriális felülfertőződésnél írnak: ezt elkerülendő, az orvos 3-4 napos otthoni nyugalmat ajánl. A náthát és az influenzát a tünetek erőssége alapján lehet elkülöníteni. Utóbbi a felső légúti panaszok mellett általános gyengeséggel, rosszulléttel, magas lázzal jár, és szövődményekre is gyakrabban lehet számítani.

Megijeszti a betegeket a bevérzés

Ebben a szezonban gyakori tünet a kötőhártya bevérzése, ami többnyire megijeszti a betegeket, tapasztalta a háziorvos. A bevérzés azért alakul ki, mert a fertőzés törékennyé teszi a hajszálereket: szemcseppet, hajszálér-erősítő tablettát írnak fel a problémára, és ha szükséges, szemész szakorvoshoz küldik a beteget.

A háziorvos úgy tapasztalta: az egyszerű nátha ritkán vezet szövődményhez. Ám ha mégis, a tüdő, a torok és a garat gyulladása mellett orrmelléküreg- és középfülgyulladást is okozhat, tudtuk meg Vass Zoltán fül-orr-gégész szakorvostól. – Az arcüreg normális működéséhez elengedhetetlen az orron keresztüli szellőzés. Ha ez nem biztosított, az arcüregi nyílásokon a nyálkahártya megduzzad, az arcüregek elzáródnak, gyulladás és bakteriális felülfertőzés jöhet létre – fejtette ki a szakorvos. Az eredmény gennyes váladékozás, arcfájdalom és láz – nagyon fontos tehát az orr átjárhatóságának biztosítása. Ha már létrejött a gyulladás, az antibiotikumos kezelés mellett hasznos az infralámpázás – amennyiben a betegnek nincsen láza.

Az egészséges életmód is sokat számít a megbetegedés elkerülésében, hangsúlyozta a fül-orr-gégész. Ha a szervezet ellenálló-képessége megfelelő, kisebb a fertőzés esélye. Emellett náthás és influenzás időszakban egyaránt ajánlja: kerüljük a cseppfertőzés lehetőségét.

Nőhet a hajlam az allergiára

Az allergiásoknak különösen érdemes odafigyelni, hogy elkerüljék a fertőzést: szeptember végén, október elején még sok a pollen a levegőben, ami Szegedre és környékére különösen érvényes, tudtuk meg Cs. Szabó doktortól. Az allergiás tüneteket súlyosbíthatja a nátha, a sérült nyálkahártyákon bejutó pollenek pedig az allergiára való hajlamot is növelhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!