Szeged és környéke

2008.09.28. 21:37

Igazi családra talált Zsombón Zoli bácsi

Zsombó - Zoli bácsi beköltözött új otthonába, a Zsombón felajánlott melléképületbe. A 84 éves szegedi Bali Zoltán sokáig egy Skodában lakott, de pár napja hajlékra talált. A bácsit és a jólelkű Király családot első közös vasárnapi ebédjükön látogattuk meg.

Kovács Kriszta

Beköltözött új, zsombói lakásába Zoli bácsi. Mint arról korábban írtunk, a 84 éves Bali Zoltán több mint egy hónapig lakott saját régi Skodájában Szegeden, az Űrhajós utcában. Lapunkban olvasta a róla szóló cikket a zsombói Király házaspár – Vince és Erika rögtön felajánlotta a beteg hajléktalannak házuk melléképületét. Zoli bácsi néhány napja kijött a kórházból, és beköltözött új otthonába – mi pedig meglátogattuk az első vasárnapi ebéden.

– Jól érzem magam, nagyon kedves az egész család. Örülök, hogy itt lakhatok náluk – mondta Zoli bácsi, miközben a meleg tyúkhúslevest kanalaztuk. – Kíváncsi vagyok, mit szólnak mindehhez azok, akik miatt az utcára kerültem.

Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára. Fotó: Segesvári Csaba

Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára.
Fotó: Segesvári Csaba

Közben a ház asszonya, Paragi Erika kecskepörköltet és rántott csirkét tett az asztalra. Elmesélte, hogy Zoli bácsi egyedül pakolt ki mindent a régi autójából, maga takarítja új otthonát, és a közeli boltba is elsétált már.

– Orvosnál is voltunk, majd átkérik a papírjait Szegedről Zsombóra, és kiváltottuk a gyógyszereket – sorolta Erika, mi mindenben segítettek, hogy Zoli bácsi minél otthonosabban érezze magát náluk. – Kis apróságokat, például egy plüsskabalát adott a lányomnak. Nem győz hálálkodni: azt mondta, ami az övé, az a miénk is. De mi nem kérünk tőle semmit.

Sárgadinnye és krémes volt a desszert, utána megkértem Zoli bácsit, mutassa meg hajlékát. Ahogy kiléptünk a házból, a szomszéd nénibe botlottunk. – Már találkoztunk az öreggel! Mondtam neki, jöjjön el szerdánként a kórusba – mesélte a 75 éves Magdi néni.

Az első vasárnapi ebéd. Paragi Erika kecskepörköltet szed Zoli bácsi tányérjára. Fotó: Segesvári Csaba

A Skoda is Zoli bácsival költözött.
Fotó: Segesvári Csaba

Zoli bácsi megígérte, ha jobban tud majd mozogni, szívesen eljár énekelni is. Majd újabb vendég érkezett: Erika édesanyja, Paragi Józsefné süteménnyel jött. – Nem lepődtem meg, hogy a lányomék befogadták a bácsit, ők ilyen jószívűek.

Zoli bácsi mindenkivel beszélgetett, mosolygott és mesélt. Majd beléptünk a melléképületbe: az asztalon szilva és dió, a polcon katonás rendben a ruhák. Erikáék nemrég egy tévét is adtak a bácsinak. – Még egy mosógépet kell valahonnan beszereznünk, hogy  a bácsi tudjon mosni – magyarázta Erika. – Egy szegedi hölgy ruhákat ajánlott fel a férfinak. De arra nincs nagy szüksége. A Skodából még egy tiszta öltöny is előkerült!

A Skoda is költözött

A házaspár még Zoli bácsi régi, barna Skodáját is a melléképület elé vontatta saját autójával. A kocsinak még egy évig jó a műszakija, csak a kuplungot kell megjavíttatni. A szegedi hajléktalan népszerűvé vált Zsombón, a falu pedig büszke a segítőkész családra.

Címkék#Zsombó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!