Szeged és környéke

2008.09.20. 12:50

Keddtől járnak a villamosok Szegeden

Szeged - Kedden hajnalban visszaáll a szegedi villamosközlekedés rendje. Sikerült az Anna-kúti csomópont szombati tesztje. Egy hónap van még az utolsó simításokra. Az autósok és a buszok október 22-én hajthatnak át a kereszteződésen.

Munkatársunktól

Éjjeli bulimaradékok mutatták szombat reggel: sörösüvegeknek és kődobálásnak is ellenáll az Anna-kúti csomópont kicserélt vágányhálózata. A hivatalos próbajáraton a két legeltérőbb típusú villamos tesztelt: a több mint százéves nosztalgiakocsival Hubai Ferenc, a legfiatalabb Tatrával Nagy István. Az ellenőrző bizottság két szerelvényt megtöltött. Tüzetesen vizsgált, jegyzőkönyvezett, fényképezett a megrendelő önkormányzat, a tervező, a generálkivitelező Hídtechnika Kft., az üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság, a tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft., valamint az összes, útért felelős hatóság küldöttje.

Tuják első és új generációja tesztelte a csomópontot. Fotó: Karnok Csaba


Mind a hat új kitérőben centire lemérték, mennyire pontosan nyílnak ki az ajtók a duplájára magasított peronok mentén. Figyelték, milyen halkan és rengésmentesen siklanak a villamosok a gumiba ágyazott sínpárokon. Nézték a felsővezetékeket: valóban levezeti-e a zajt a házfalakhoz erősített speciális műszálas sodronyköteg. – Villamosaink két szélsősége vizsgáztatta a kereszteződést. Jól sikerült. Innentől bármelyik átmegy rajta. Kedden hajnalban minden vonalunkon menetrend szerint indítjuk a járatokat. És több mint két hónap kint alvás után végre remízbe vihetjük villamosainkat. Megszűnnek a villamospótlók – tájékoztatott a főpróbáról nem kis elégedettséggel Dózsa Gábor SZKT-igazgató. Lengyel Imréné 26 éve villamosvezető, kedden az 1-esen kezd. Azért buszozott be Mórahalomról, hogy saját szemével győződjön meg arról, mennyire más lett a Kossuth Lajos sugárút és Tisza Lajos körút kereszteződése.

Ideiglenes megállók, kézi váltás

Ez Magyarország legkorszerűbb kereszteződése, mégis ki kell szállnia a vezetőnek, és kézzel átállítania a váltót – egyelőre. Ez a beállítás része, ami csak közlekedés közben finomítható. Egy héten belül kész, csakúgy, mint a peronok berendezése. Addig ideiglenes megállókat jelölnek ki: az 1-esre a Püspök utca–Szilágyi utca közötti részen, a 3-asra és a 4-esre a Kálvin téri ideiglenes megállóban lehet felszállni. A 4-es kecskéstelepi végállomásánál a szerelvények újra a Sajtóház elől indulnak. A 8-as troli változatlanul a Lechner tér–Madách utca–Kálvin tér hurokban fordul. Az autósok és a buszok október 22-én hajthatnak be a

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!