Szeged és környéke

2008.09.29. 22:12

Keresi a teátrum a színházbarát iskolát

Szeged - Színházbarát iskola – ezt a címet nyerheti el a Szegedi Nemzeti Színháztól a megye egy-egy alap- és középfokú oktatási intézménye. A kitüntető címmel ajándékjegyek járnak a tanári karnak, a diákok pedig a premier előtt, a főpróbán láthatják az új produkciókat.

Munkatársunktól

– Nagyon fontos számunkra az ifjúság: minél több diák jöjjön az előadásainkra, és váljon szokásukká a színházba járás. Ennek érdekében nemrégiben két találkozót tartottam: egyiket az általános, a másikat a középiskolák igazgatóival. Spiró György néhány évvel ezelőtti meghökkentő mondatával indítottam: „ma a közönség butább és műveletlenebb, mint húsz évvel ezelőtt" – idézi a színpadi szerzőként is sikeres neves írót Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. – Nyilvánvaló, hogy az iskoláknak és a teátrumnak közös a felelőssége ezen a téren. Az intézményvezetőkkel arról is beszélgettünk, milyen jellegű programokat szeretnének, milyen időbeli tervezéssel. Iskolaidőben, kora délután vagy este tartsuk-e a diákelőadásokat. Megállapodtunk, hogy a jövő évad műsortervének kialakításakor előre kikérjük a véleményüket.

A színház új vezetése a középiskolák számára lehetővé tette, hogy a főpróbákat iskolánként tíz-tíz diák látogathatja jutalomképpen. Mindez nemcsak a szegedi, hanem Szentestől Makóig az összes megyei intézmény diákjaira is vonatkozik.

– Az október 1-jétől 31-éig tartó időszakra versenyt hirdetünk két – általános és középiskolai – kategóriában: a legtöbb bérlettulajdonost felmutató két intézmény nyerheti el a színházbarát iskola címet. Természetesen nemcsak az adott suli által csoportosan vásárolt gyermek- és diákbérleteket, hanem a szülők, tanárok bérleteit is beszámítjuk – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. – Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek színházba járási kedvének felkeltése elsősorban a pedagógusokon múlik, ezért a két kategória győztes iskolájának tanári karát ajándékjeggyel meghívjuk az előadásainkra. Nem egy konkrét produkcióra, hanem a verseny lezárta után közzétesszük azokat a novemberi és decemberi időpontokat, amelyekre bejelentkezhetnek a tanárok. Minden pedagógus két főre szóló jegyet kaphat, így partnerével együtt jöhet el az általa kiválasztott előadásra.

A másik díj a diákoknak szól: a győztes iskola sokkal nagyobb keretszámot kap a főpróbákra, így akár teljes osztályok is élhetnek a lehetőséggel. Ezenkívül színházbemutatót, a kulissza mögé betekintő látogatásokat és más extra programokat is szerveznek. Az iskolák számára azt is felajánlották, hogy rendhagyó irodalom- vagy énekórákra, szakkörökre a színháziak is helybe mennek. Nemcsak Gyüdi Sándor, Pál Tamás első karmester, Telihay Péter főrendező, Juronics Tamás művészeti vezető és Almási-Tóth András irodalmi vezető , hanem a színészek, énekesek is szívesen vállalkoznak erre.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!