Szeged és környéke

2008.09.22. 23:34

Már vészhelyzet van, de nem fújtak porriadót

Szeged - Csökkent a levegő porkoncentrációja az elmúlt években Szegeden. A szálló por egészségügyi határértéke köbméterenként 75 mikrogramm. Megnéztük, mennyire poros a nagyvárosi levegő.

Kovács Kriszta

Csökkent a levegő porszennyezettsége az elmúlt években Szegeden. A néhány százalékos javulás pontos okát nem tudják a szakemberek: a porszennyezettség az időjárástól, az üzemek és a fűtés modernizációjától, valamint a forgalom nagyságától függ. A szálló por egészségügyi határértéke köbméterenként 75 mikrogramm.

– Ezt az arányt nem lehet betartani Szegeden, ahogyan az Európai Unió szinte egyetlen országában sem – tájékoztatott Fischer Zsolt. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője hozzátette: a megyeszékhelyen évente körülbelül 100 napon az egészségügyi határértéket meghaladja a porszennyezettség mértéke.

A nagy forgalmú utak mellett a porszennyezettség is nagyobb. Fotó: Segesvári Csaba

A nagy forgalmú utak mellett a porszennyezettség is nagyobb.
Fotó: Segesvári Csaba

Szeged levegőjében, a Kossuth Lajos sugárúti mérőállomáson például a múlt héten pénteken 8 órakor köbméterenként 63 mikrogramm port mértek. Fischer Zsolt elmondta: ez a mérőállomás „közlekedési jellegű". Ez azt jelenti, hogy a város levegőjének forgalom miatti szennyezettségét méri.

Riasztás

Szegeden idén február 19-étől 21-éig mindhárom napon meghaladta a porszennyezettség mértéke a köbméterenkénti 100 mikrogrammot. Akkor még nem kellett riasztást elrendelni. Szmogriadó esetén a városi tervben szabályozott lépéseket kell végrehajtani. Például korlátozni kell a forgalmat, a lakosságot pedig fel kell szólítani az otthon maradásra. Szegeden még nem volt szmogriadó.

– Télen több por száll a levegőben. Ennek oka, hogy sokan autóval járnak, ráadásul a szilárd tüzelésű fűtés túl sok melléktermékkel jár, s a borús, szélcsendes időben nem tisztul a levegő, ezért nő a szennyezettség – magyarázta a szakember.

A porszennyezés köbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határát a fejlett országokban szinte mindenhol túllépik. Ezért a szálló por küszöbértékét az illetékes minisztériumok az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen – svájci mintára – köbméterenként 75 mikrogrammra változtatták. Ha ennél magasabb a mért adat két egymást követő napon, akkor arról az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a lakosságot. Riasztást kell elrendelni, ha a pormennyiség meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot két, egymást követő napon, és a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható légmozgás. A rendelet heteken belül hatályba lép.

Csökkent a porszennyezettség. DM/DV-grafika

Szegeden csökkent a porszennyezettség. DM-grafika
Panaszok, sokszorozva

Nincs olyan kis mennyiségű szálló por a levegőben, ami ne okoznak problémát az arra érzékenyeknek. Így például az időseknek, a gyerekeknek, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi problémákkal küszködő embereknek – mondta Vaskövi Éva, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés osztályának vezetője. Hozzátette: a szálló por hatására kialakulhatnak a panaszok, vagy a meglévőket súlyosbíthatja a szennyezettség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!