Szeged és környéke

2008.09.30. 22:13

Meghalt egy német orvostanhallgató Szegeden

Szeged - Meghalt egy másodéves német orvostanhallgató a szegedi belklinikai intenzív osztályon hétfőn. Az egyetemisták között számos variáció kering a tragédia körülményeiről. Az SZTE orvoscentrum belső szakmai vizsgálatot rendelt el.

Munkatársunktól

Meghalt egy másodéves német orvostanhallgató a szegedi „belintenzíven" hétfőn – a városban egyre többen beszéltek erről az elmúlt két napon, ezért magunk is az információ nyomába eredtünk.

Úgy tudjuk, a 21 esztendős P. B.-t súlyos, vérzéses, vírusos tüdőgyulladás miatt halála előtt három hétig kezelték az intenzíven, egy informátorunk szerint „csoda, hogy eddig életben tudták tartani". Úgy tudjuk, korábban az I. számú belgyógyászati klinikán is kezelték, majd szegedi albérletéből szállították be a mentők a körintenzívre.

– Rengeteg pletykát hallani, nem tudjuk, pontosan mi történt – mondta egy nevét titkoló német orvostanhallgató az egyetemi könyvtárban. Három társával együtt csak annyit közöltek: innen, a könyvtárból ismerték a fiút, aki albérletben lakott Szegeden, két barátjával. Kérdeztük, ők bejönnek-e ma a könyvtárba. – Nem, templomba mentek – felelte egyikük.

Egyetemisták a külföldi hallgatók oktatási központja előtt; a német fiú haláláról sok a szóbeszéd közöttük Fotó: Schmidt Andrea

Egyetemisták a külföldi hallgatók oktatási központja előtt;
a német fiú haláláról sok a szóbeszéd közöttük. Fotó: Schmidt Andrea

A halálhír nem érte váratlanul a társakat: napról napra rosszabb állapotban volt a német fiú. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem Németországban ápolták, nem tudtak válaszolni.

Két német fiatalembert az orvostudományi kar épületeihez közel, az utcán állítottunk meg. A kérdés hallatán nagyot nyeltek, és egymásra néztek. „Látásból ismertük őt, de nem akarunk beszélni erről" – mondta egyikük.

Az egyetemi klubban két fehér köpenyes hallgatótól érdeklődtünk. Egyikük, Thomas úgy fogalmazott: „ez mindannyiunknak óriási veszteség". Azt is elmondta, úgy tudják, hantavírus okozta a fiú halálát, vagyis olyan lázzal, hányással, köhögéssel, izomfájdalommal és tüdőödémával járó fertőzés, amelyet rágcsálók terjesztenek. Az ember az állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal érintkezve fertőződhet, de a szennyezett por a légutakon és a bőrön keresztül is fertőz. Az elhunyt fiú egyik tanára szerint korábbi norvégiai tanulmányútján kaphatta el a vírust.

Belső vizsgálat

Kerestük Pál Attilát, az SZTE orvoscentrum elnökét; a hivatal előadója, Hegedűs Mariann hívott vissza. – Belső szakmai vizsgálat indult, amelynek nagyjából egy hét múlva lesz eredménye, addig nem nyilatkozunk ebben az ügyben – tudatta. Az Országos Mentőszolgálat régiós orvosigazgatója, Cserjés Andrea tőlünk értesült az esetről: mára ígért tájékoztatást.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!