Szeged és környéke

2008.09.05. 22:21

Megkönnyítik a munkát a modern digitális eszközök

Szeged - GPS, okostelefon, laptop, mp3-lejátszó – egyre több digitális készülék segíti az életünket. Ismert személyiségeket kérdeztünk, akik azt mondják: nem presztízsből, hanem munkájuk megkönnyítésére használják ezeket az eszközöket.

Munkatársunktól

– Nem bálványozom a technikai újdonságokat, de mivel a mai életünk szerves része az informatika, igyekszem vele lépést tartani. Miközben plazmatévém nincs, mert nem tartom fontosnak, addig a hasznos GPS-t nagyon szeretem. Vettem egy bluetooth-kapcsolatra is képes műholdas navigációs készüléket, ami mp3-as lejátszót is tartalmaz. Ha egy ismeretlen helyre megyek, elég beírnom a település és az utca nevét, a házszámot, és 98 százalékos pontossággal térkép nélkül is odavezet. Ráadásul telefonkihangosítóként is használhatom az autóban – mondja Molnár Róbert.

Az internet használatában élenjáró Kübekháza polgármestere azt is elárulta: asztali számítógépéhez routert vett, és saját wifihálózatot alakított ki otthonában, ezért nyáron a kertben is szokott a laptopján vezeték nélkül internetezni. Mobilkártya is van a laptophoz, így bárhol meg tud állni internetezni útközben is. Míg a videokamerát a családi események megörökítésére használja, a digitális fényképezőgépet a munkájához is. – Németországban jártam a nyáron, ahol egy kis faluban sok olyan apró ötletet láttam, amit lefotóztam, és itthon is megpróbálom megvalósítani. Szeretnék a falu bevezető szakaszán olyan karámszerű díszkerítést létesíteni, amilyet a németeknél láttam. Okostelefont nem használok, ragaszkodom a 2003-ban vásárolt, ma már ütött-kopott régi készülékemhez, ami ergonómiai szempontból kiváló. Beleejtettem már a vécébe és a fürdőkádba, de miután kiszárítottam, továbbra is tökéletesen működik – meséli Molnár Róbert, aki sokáig ragaszkodik ahhoz a kütyühöz, ami beválik.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere fontosnak tartja, hogy lépést tartson a technikával. Fotó: Schmidt Andrea

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere fontosnak tartja, hogy lépést tartson a technikával. Fotó: Schmidt Andrea
– Kellemetlen lenne, ha az ember nem időben érkezne egy fontos tárgyalásra, ezért is használok GPS-t, ha egy olyan városba megyek, amit kevésbé ismerek. A műholdas navigáció még sohasem hagyott cserben, sőt többször előfordult, hogy útlezárás esetén jó alternatívát adott. A mobil internettel ellátott laptop ma már szinte nélkülözhetetlen, természetesen nekem is van, hivatalos úton ennek segítségével jutok a céges információkhoz – mondja Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a többfunkciós telefonokat kevésbé tartja fontosnak, egyszerű mobilja van, amivel csak beszélni és SMS-ezni szokott.

Kiállítási tárgyak lettek

A modern vezető és üzletember többek között drága és irigyelt technikai eszközei révén válik „menővé" – sugallja az Országos Műszaki Múzeum Elektrotechnikai Múzeumának tegnap nyílt időszaki tárlata. A budapesti kiállítóhelyen a látogatók nyomon követhetik az eredetileg a menedzsereket segítő, később széles körben elérhetővé vált technikai eszközök – például a mobiltelefon, a laptop és a PDA – fejlődését, valamint olyan újdonságokkal is találkozhatnak, mint a robotporszívó.

– Otthon asztali számítógépen és wifi-kapcsolattal laptopon is szoktam internetezni, informatikából érettségizett nagyfiam némi mosollyal a szája szegletében segít, ha valamivel elakadok. Nem élek a digitális technika bűvöletében, de igyekszem minél sokoldalúbban kihasználni az általa nyújtott lehetőségeket. Amikor utazom, szakmai ártalomként állandóan a szép épületeket, érdekes építészeti megoldásokat fotózom.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója a nyolcvanas évektől használ számítógépet, és amint lehetett, laptopot is beszerzett.
– Sokoldalú segítséget nyújt számomra egy többfunkciós mobiltelefon is: internetezek vele, dokumentumokat olvasok rajta, sőt fotózni is azzal szoktam. Gyakran előfordul, hogy árcédulával együtt egyszerűen lefotózok egy megvásárolni tervezett terméket, és utólag döntök csak a vételről. Tavaly az utolsó pillanatban indultunk olaszországi utazásra a családdal, és a GPS-készüléket nemcsak térkép helyett használtam, hanem a segítségével meglepően könnyen találtam szállást is. Vannak olyan színigazgatók, akik megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy ma is diktáljanak, én jobban szeretem magam használni a számítógépet.

A szó elszáll, az írás elkallódik, a fájl megmarad – így modernizálnám a régi szólást. Míg a nyomtatott papírokat nem találom meg, a számítógépem könyvtárában jó fájlnevekkel minden dokumentum gyorsan elérhető – mondja a színidirektor, aki nem tartja presztízskérdésnek, hogy mindig a legújabb kütyüket használja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!