Szeged és környéke

2008.09.08. 23:33

Menzaberendezés a MÉH-telepen

Szeged - Egy húsz évvel ezelőtti menzát öt perc alatt berendezhetünk, de dísztárgyakat is lehet találni Szegeden, a Dorozsmai úti MÉH-telepen. Vannak visszatérő vásárlók, keresnek vasat műalkotáshoz és alkatrészt kiskocsihoz.

Gonda Zsuzsanna

A Dorozsmai úti MÉH-telepen szétnézni még akkor is jó szórakozás, ha az ember – saját hibájából – fehér nadrágban, nyitott cipőben és szakadó esőben teszi mindezt. Nem mindenki hobbiból jár ide, a legtöbben „alkalomhoz illően" felöltöznek és célirányosan keresnek valamit. Alkatrészt, csavart, egy hiányzó darabot a kovácsoltvas kerítéshez. Egy férfi évekig szinte mindennap megjelent a hétórás nyitásra, kiskocsikat javítgatott, ahhoz keresett ezt-azt.

A „törzsvendégek" persze nem úgy esnek az ötszáz tonna fémhulladéknak, mint mi, tudják, mit hol keressenek. A vasat a vasak között, az alumíniumot az alumíniumnál. Mi rendszer nélkül nézelődtünk, de egy húsz évvel ezelőtti menzát mégis öt perc alatt berendeztünk: találtunk alumínium kislábast, fazekat, tejeskannát, merő- és evőkanalat, ételhordót. Van rengeteg antenna, biciklikerék, néhány egészségügyi doboz. A vasak között láttunk kulcsot, csavarokat. Jöttek már ide rézcsapért, szeneskályháért – utóbbit a MÉH-telepen meg lehet venni kilónként 80-100 forintért, feljavítva pedig régiségként eladható akár 60 ezerért is. Egy iparművész rendszeresen válogat a vasak között szobornak valót. Az anyag nagy része persze nem műalkotásként vagy régiségként születik újjá, hanem alapanyag lesz belőle, egy részét exportálják.

A telepre látogatók legtöbbje célirányosan keresgél. Fotó: Segesvári Csaba


Aki kitartó és szerencsés, az a dekorációt is összeválogathatja, Ács Péter telepvezető irodájában például a behozott anyagból valók a vörösréz, sárgaréz díszek – egy-két váza, néhány tál. A személyes kedvencem egy dohányterméket reklámozó fém táblácska volt, de már lecsaptak rá: a lángvágó palackja alatt guruló kiskocsit díszíti.

A behozott fém hatvan százaléka lakossági hulladék, kerül ide tál, tányér hagyatékból, de láttunk néhány fém sörösdobozt is – amit pedig biztosan nem éri meg leadni. De ne hozzanak gázpalackot vagy egy- és kétforintosokat, ezeket nem veszik át. Az eladóktól egyébként elkérik a személyi igazolványt. Aki tehát „talált" egy KRESZ-táblát, ne a MÉH-nél próbáljon megszabadulni tőle.

Fémtőzsde

A színesfém ára tőzsdefüggő, a rézé például 20-30 forintot is változhat egy hét alatt. A vas ára viszonylag stabil, 30-40 forint körül van kilója. A pekingi olimpia előtt azonban megugrott, állítólag a sporteseménnyel kapcsolatos kínai építkezések miatt. Az olimpia után fokozatosan visszaállt a megszokott ár.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!