Szeged és környéke

2008.09.22. 17:19

Nem tudni, kinek jár ingyen az oltás

Szeged - Megérkeztek az ÁNTSZ szegedi kistérségi intézetébe a dél-alföldi régió gyerekeinek szánt ingyenes pnemococcus-vakcinák, októbertől megkezdődhet a szétosztásuk.

Tombácz Róbert

A kormány legutóbbi közleménye szerint minden két év alatti magyar gyermek ingyen kaphatja meg házi gyermekorvosától a védőoltást, ha a szülei kérik. Pár héttel korábban még csak a rizikócsoportba tartozó – például koraszülött, immunhiányos, születésénél oxigénhiányos állapotba került – gyerekeknek adták volna díjmenetesen az oltást. Mivel a szabályozás egyelőre nem követi a kormány és a szaktárca legfrissebb bejelentéseit, az ÁNTSZ szakemberei várják az Országos Epidemiológiai Központ állásfoglalását arról: valójában kinek adható be ingyen az oltás. Ezt október elsejére ígérték – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetőjétől.

A főorvos elmondta: az 5253 Csongrád megyei kisgyereknek 5930 vakcinát küldtek, lesz tehát elegendő oltóanyag az „első körhöz" akkor is, ha valóban minden két év alatti kisgyerek jogosult az ingyenes oltásra. A védettséghez nem elég egy szuri: egyéves kor alatt 3, egy és kétéves kor között 2 oltásra van szükség ehhez. Az oltások tíz évig védenek a fertőzéssel szemben. Az injekcióért nem kérhetnek pénzt a házi gyermekorvosok – szögezte le a legutóbbi kormányszóvivői közlemény.

A pneumococcus-baktérium felelős a kisgyerekek torok-, mandula-, középfül-gyulladásainak túlnyomó részéért, emellett tüdő- vagy agyhártyagyulladást is okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös adatai szerint 3 éve 1 millió gyerek halálához járult hozzá a világon a baktérium okozta fertőzés.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!